Roestende olietanker in Rode Zee: Nederland trekt 7,5 miljoen euro uit om milieuramp te voorkomen
De Nederlandse overheid trekt 7,5 miljoen euro uit voor de berging van een olietanker voor de kust van Jemen. Dat maakte minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher bekend tijdens een (digitale) donorconferentie, georganiseerd in samenwerking met de Verenigde Naties (VN).
De 360 meter lange olietanker met de naam FSO Safer kan volgens de minister elk moment olie gaan lekken, wat kan leiden tot enorme schade voor mens en milieu. Volgens haar heeft de VN een concreet plan om een natuurramp te voorkomen. Maar daarvoor was geld nodig. Nederland levert nu dus een bijdrage en ‘zal de VN de komende weken steunen in hun werk de tanker te bergen’, aldus minister Schreinemacher.
De FSO Safer ligt sinds de jaren tachtig afgemeerd aan een speciale boei in de Rode Zee voor de kust van Jemen. Volgens de humanitaire VN-coördinator voor Jemen, David Gressly, roest de olietanker langzaam weg doordat het jaarlijkse onderhoud sinds 2015 niet meer wordt uitgevoerd. De bemanningsleden werden in dat jaar - op tien personen na - van het schip gehaald nadat de door Saoedi-Arabië geleide coalitie zich aan de zijde van de internationaal erkende regering van Jemen in de burgeroorlog in het land had gemengd.
,,Elke dag die verstrijkt, iedere maand die voorbijgaat en elk jaar dat weg tikt, vergroot de kans dat het schip zal breken en de inhoud ervan in zee terechtkomt”, zei Gressler eerder deze week tegen journalisten. Eind januari riep Greenpeace al op de olie over te laden op andere schepen om ‘een van de grootste olierampen in de geschiedenis’ te voorkomen.
144 miljoen dollar
De VN zijn ‘dringend’ op zoek naar 144 miljoen dollar (136,7 miljoen euro) voor de berging van de olietanker. Meer dan de helft van het benodigde geld, om precies te zijn 80 miljoen dollar, is nodig om de lading olie aan boord van de FSO Safer over te pompen naar een andere tanker. Dat zei Jemen-coördinator David Gressly vandaag bij het begin van de donorconferentie. Volgens het kabinet en de VN is er nu bijna 38 miljoen euro beschikbaar voor de bergingsoperatie.
Greenpeace zegt in een reactie dat het toegezegde geld genoeg zou moeten zijn om de bergingsoperatie de komende weken op gang te brengen, maar geeft ook aan dat het nog zeker niet genoeg is. ,,Het volledige bedrag dat nodig is, is nog niet toegezegd en iedere dag verslechtert de situatie van de FSO Safer.”
De milieuorganisatie roept landen op ‘hun beloften na te komen’ en ervoor te zorgen dat de olie aan boord van de tanker ‘snel en veilig in veiligheid wordt gebracht’. Ook pleit ze ervoor nu al materialen als drijvende barrières richting Jemen te sturen om een eventuele olielekkage gelijk in te dammen.
Tekst gaat verder onder de video.
Houthi-rebellen
De door Nederland en de VN georganiseerde donorconferentie komt ruim twee maanden nadat de VN en de Houthi-rebellen in Jemen het eens werden over het overpompen van de inhoud van de tanker: zo’n 150.000 metrische ton olie, goed voor 1,2 miljoen vaten. De door Iran gesteunde Houthi’s controleren de westelijke havens van Jemen aan de Rode Zee, waaronder Ras Issa. Die haven ligt op slechts zes kilometer van de plek waar de FSO Safer afgemeerd ligt.
De overeenkomst met de rebellen omvat ook een toezegging van de VN om binnen achttien maanden te voorzien in een ‘ander schip dat gelijkwaardig is aan de FSO Safer en geschikt is voor export’. De Houthi’s bekritiseerden gisteren de VN omdat die sinds de ondertekening van het akkoord naar verluidt ‘geen operationeel plan hadden gepresenteerd’ om de tanker te onderhouden. De kritiek zou de inspanningen van de VN om fondsen te werven kunnen bemoeilijken. De internationale organisatie reageerde nog niet op de Houthi-verklaring, maar ze organisatie beschuldigde de rebellen eerder van het vertragen van de onderhoudsplannen.
De in Japan gebouwde tanker werd in de jaren tachtig verkocht aan de Jemenitische regering voor het opslaan van exportolie in de 34 opslagtanks met een capaciteit van tot wel 3 miljoen vaten. De olie is opgepompt uit de velden van de provincie Marib die momenteel een slagveld is.
Eind september
De VN schat volgens Gressly dat er ongeveer 20 miljard dollar (18,9 miljard euro) nodig is voor het opruimen van de olie ingeval van een lek. De olievervuiling zou volgens de organisatoren van de donorconferentie ‘een humanitaire en ecologische catastrofe’ betekenen met grote economische schade voor nabijgelegen landen, waaronder Saoedi-Arabië, Djibouti en Eritrea. Alleen al voor ruim 200.000 vissers uit Jemen zou hun voornaamste bron van inkomsten wegvallen, waarschuwen de VN en Nederland.
Volgens humanitair coördinator Gressly moet de eerste fase van de berging eind september voltooid zijn. Anders zou de operatie te maken kunnen krijgen met turbulente windstromen die in oktober beginnen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Russen gijzelen tienerzoon van Oekraïens politicus: ‘Maar ik kán niet op hun eisen ingaan’
Toen de Russen binnenvielen in Melitopol, wilde Vladyslav (16) bij zijn zieke opa blijven. Maar toen die stierf en hij toch vluchtte, werd de Oekraïense tiener opgepakt door de Russen. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
gazprom
Rusland draait morgen de gaskraan naar Finland dicht
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt zaterdag met het leveren van aardgas aan Finland. Dat meldt het Finse Gasum, een groothandelaar in gas van de Finse overheid. Gasum levert vanaf dit weekeinde gas uit andere landen aan afnemers. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.
-
met video/update
Stormdode en ruim dertig gewonden door noodweer in westen van Duitsland
In Wittgert, ten zuiden van Dortmund, is een stormdode gevallen nadat hij in zijn ondergelopen kelder een elektrische schok kreeg. -
Apenpokken in Duitsland,België en Frankrijk, ‘Grote kans dat zeldzame virus ook naar Nederland komt’
Ook in Duitsland en Frankrijk zijn gevallen van apenpokken ontdekt, nadat gisteravond en vannacht al besmettingen in België werden vastgesteld. In Nederland is voor zover bekend geen melding binnengekomen van apenpokken, maar ‘de kans is groot dat het hier wel degelijk komt’, zegt Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid. -
Iran speelt weer sinister spel met ter dood veroordeelde arts
De Zweeds-Iraanse arts Ahmadreza Djalali lijkt vandaag toch niet te zijn geëxecuteerd door Iran. Het Iraanse persagentschap ISNA meldde eerder dat de arts en wetenschapper van het Karolinska Instituut in Stockholm uiterlijk 21 mei ter dood zou worden gebracht. De executie werd al eerder uitgesteld.