Volledig scherm
De advocaat van Paul Manafort staat de pers te woord voor de rechtbank in Washington. © REUTERS

Ruim 6 jaar cel voor voormalig campagneleider van president Trump

De voormalig campagneleider van president Donald Trump, Paul Manafort, is woensdag door een rechtbank in Washington veroordeeld tot 73 maanden (ruim 6 jaar) gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten, witwassen en zich niet laten registreren als 'buitenlands agent' voor de destijds pro-Russische regering van Oekraïne.

Rechter Amy Berman Jackson, de Amerikaanse districtsrechter, zei dat 30 maanden samenvallen met de straf die Manafort kreeg in een andere zaak. Dat betekent dat hij voor beide zaken in totaal 7,5 jaar in de cel zit. Manafort, die lijdt aan jicht, kwam de rechtszaal binnen in een rolstoel. Hij verontschuldigde zich voor zijn daden en vroeg om clementie tijdens de straftoemeting.

Een week geleden kreeg Manafort 47 maanden celstraf opgelegd door een rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia. Daar stond hij terecht voor onder meer bank- en belastingfraude. Beide zaken vloeiden voort uit het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing.

De uitspraak van woensdag markeert het einde van een twee jaar durende juridische strijd tussen Manafort, die in 2016 vijf maanden voor de verkiezingscampagne van Trump werkte, en speciaal aanklager Robert Mueller. Naar verwachting zal Mueller binnenkort zijn al 22 maanden lopende onderzoek afronden en een definitief rapport over zijn bevindingen indienen.

Enkele minuten na de veroordeling kondigde aanklager Cyrus Vance Jr. in New York zestien nieuwe aanklachten aan tegen Manafort wegens vermeende hypotheekfraude en vervalsing van bedrijfsdossiers. In tegenstelling tot de federale aanklachten kan president Trump geen gratie verlenen voor aanklachten in een staat.

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.