Rusland zet hoog in op verovering Oekraïense stad Bachmoet, zware verliezen aan beide zijden
De belangrijkste slag van dit moment in Oekraïne wordt gestreden bij de oostelijke stad Bachmoet. De legers van Rusland en Oekraïne zetten alles op alles om deze sleutel in de Donbas-regio in te nemen.
Na de eerdere, zeer zware gevechten rond onder meer Marioepol, Charkov en onlangs Cherson richt de aandacht zich nu op Bachmoet. Daar wil Rusland een strategisch belangrijke positie innemen om vervolgens te kunnen doorstoten naar de steden Kramatorsk en Slovjansk. Het gaat daarbij om de controle over de Donbas. Russische media melden successen aan dit front, die hard nodig zijn na een reeks tegenslagen en aftochten zoals pas nog uit Cherson.
Er staat bij Bachmoet ook veel prestige op het spel, omdat de Wagner Groep zich hier wil laten zien. Dit is een particuliere organisatie van huurlingen (sinds kort ook aangevuld met Russische criminelen die uit de gevangenis mogen als ze gaan vechten aan het front) die directe banden heeft met het Kremlin. De leider van dit privéleger, Jevgeni Prigozjin - die naam maakte als de cateraar van het Kremlin en ‘chef-kok’ van Poetin - heeft veel kritiek gespuid op de strategie en strijdwijze van reguliere Russische troepen.
Het verhaal gaat onder de kaart verder.
Prigozjin wil zijn beschermheer Vladimir Poetin laten zien dat hij het beter kan. Na de terugtrekking van Rusland uit Cherson eerder deze maand, moeten troepen die vanuit het zuiden zijn heringedeeld nu de strijders van de Wagner Groep ondersteunen, zo melden Amerikaanse inlichtingendiensten. Wagner-troepen zouden over het beste materieel beschikken van de Russische strijdmacht.
Wurgen
Volgens Oekraïense bronnen proberen Russische troepen de strategische stad (de autowegen van Charkov naar Rostov aan de Don en van Donetsk naar Kiev lopen langs Bachmoet) vanuit het oosten en zuiden ‘te wurgen’. Dat is al maanden aan de gang met zware beschietingen. President Volodimir Zelenski deed de aanhoudende aanvallen op de stad onlangs af als ‘gestoord’, gezien de offers die Rusland hier zou brengen.
Bachmoet ligt aan de Bachmoetka-rivier op ongeveer 89 km van Donetsk, het centrum van de Oblast. De meeste van de ongeveer 77.000 inwoners (waarvan twee derde etnische Oekraïners, telling van 2015) van de stad zijn gevlucht. Vooralsnog houden de Oekraïense verdedigers stand. In het enige militaire hospitaal van de stad melden artsen een bijna onophoudelijke stroom Oekraïense slachtoffers. Eind vorige week hadden ze 50 gewonden geteld. De dag ervoor waren 240 mensen door de deuren van het ziekenhuis gekomen.
Oekraïners hebben in de regio Charkov twintig lichamen van Russische militairen gevonden:
Volgens soldaten, lokale bewoners en een Amerikaanse defensiespecialist heeft Oekraïne recent massa’s versterkingen naar dit front gestuurd, waaronder troepen van de Special Forces en territoriale troepen. In Bachmoet worden de meeste van de door het Westen geleverde wapens ingezet. Het gaat erom te voorkomen dat de Russen hier een militaire overwinning boeken die de Russische troepen weer wat moreel zou geven, aldus analisten. Daarbij is Bachmoet al sinds 2014 een strategische stad in de oorlog in de Donbas. In dit gebied hebben de Oekraïners veel loopgraven en bunkers aangelegd.
,,In de zes maanden dat ik in Bachmoet ben, heb ik onze artillerie nog nooit zoveel zien afschieten”, zei een Oekraïense soldaat in de stad. Er worden door de modder en onophoudelijke beschietingen veel vergelijkingen gemaakt met de gruwelijke loopgravenstrijd in de Eerste Wereldoorlog. Oekraïne zou hier ook zware verliezen lijden. Vorige week werd bekend dat een bekende danser van het nationale ballet, Vadym Khlupianets, was gesneuveld in Bachmoet. Hij werd dodelijk geraakt door een scherpschutter.
De aanvallende Russen lijden veel erger, ze worden constant neergeslagen door artillerie- en machinegeweervuur, aldus Oekraïense getuigen. Er zouden veel pas gearriveerde Russische rekruten de ‘vleesmolen’ in gaan. Pas gemobiliseerde Russische soldaten ‘pakken gewoon een geweer en lopen regelrecht [de strijd in], zoals in de Sovjettijd’, zei een Oekraïense hospik tegen The New York Times. ,,Hij wordt gedood en de volgende komt op dezelfde manier naar voren.”
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Archeologen vinden mogelijk oudste mummie tot nu toe in Egypte
Archeologen hebben in de buurt van de Egyptische hoofdstad Caïro een mummie ontdekt die waarschijnlijk zo’n 4300 jaar oud is. Het zou de oudste en meest complete mummie zijn die tot nu toe in Egypte is gevonden, aldus Zahi Hawass, hoofd van het archeologische team en voormalig Egyptisch minister van Oudheden. -
OORLOG OEKRAÏNE
TERUGLEZEN | Zelenski vraagt via Nederland om Duitse Leopard-tanks, ‘Russen kregen instructies via Wikipedia’
Russische soldaten kregen via Wikipedia instructies over hun geweer. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. En president Zelenski van Oekraïne heeft westerse landen om meer wapens gevraagd. -
Finland gaat mogelijk zónder Zweden voor het Navo-lidmaatschap
Als Finland niet op korte termijn kan toetreden tot de Navo mét Zweden, dan moeten de Finnen zich desnoods zonder het buurland bij het militaire bondgenootschap voegen. Dat suggereert de Finse minister van Buitenlandse Zaken. Turkije blokkeert vooralsnog de gezamenlijke wens van de Scandinavische landen om toe te treden. -
De situatie in Oekraïne op de kaart en in grafieken: waar heeft Rusland controle?
De oorlog in Oekraïne duurt al bijna een jaar. Hoe verloopt de oorlog, waar hebben de Russen nu controle en waar wint Oekraïne terrein? Deze kaarten en grafieken geven antwoord. -
Oudste mens María (115) overleeft oorlogen en pandemieën: ‘Kwestie van geluk en goede genen’
Ze overleefde twee wereldoorlogen, de Spaanse burgeroorlog, de Spaanse griep en een coronabesmetting. Nu is de 115-jarige María Branyas Morera officieel de oudste persoon ter wereld, meldt Guinness World Records. ‘Op mijn leeftijd is een nieuw jaar een geschenk.’
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.