Russen omsingelen Oekraïense leger in Donbas en Poetin bezoekt gewonde soldaten in Moskou
Dit gebeurde er vannachtRusland is bezig met de omsingeling van enige strategisch belangrijke steden in de regio Donbas. Bij het zwaar bevochten Severodonetsk heeft de strijd buitenwijken van de stad bereikt.
Russische troepen hebben gisteren en vannacht meer dan veertig steden in de oostelijke Donbas-regio van Oekraïne beschoten, zo meldt het Oekraïense leger. Een van de gevolgen daarvan is dat de laatste ontsnappingsroutes afgesloten dreigen te raken voor burgers die de Russische invasie zien naderen. Ook een deel van de beste troepen van Oekraïne dreigt nu te worden omsingeld.
Severodonetsk vormt samen met de steden Slovjansk en Kramatorsk een belangrijke Oekraïense verdedigingsketen in de zwaar bevochten provincie Loehansk, deel van de door Rusland geclaimde regio Donbas. Oekraïense woordvoerders ontkennen dat een vitale weg die de door Oekraïne gecontroleerde gebieden in het oosten met elkaar verbindt, nu door Russische troepen zou zijn geblokkeerd. Als de Russische troepen inderdaad de weg naar Bakhmut veroveren, is Severodonetsk (100.000 inwoners) feitelijk omsingeld.
Severodonetsk wordt nu - net als eerder Marioepol in het zuiden - 24 uur per dag beschoten en Russische troepen waren dichtbij genoeg om daarvoor mortiergranaten, artillerie en luchtbombardementen te gebruiken, aldus een lokale woordvoerder tegen de BBC. Tien burgers zouden de laatste twee dagen zijn omgekomen. Het regionale hoofd van Loehansk beschuldigde Rusland van het bombarderen van schuilkelders waar zo’n 15.000 burgers zouden verblijven. ,,Ze kunnen de stad niet innemen, dus hebben ze besloten haar te vernietigen en onze troepen de stad te laten verlaten.”
Het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) bevestigde vannacht verhoogde intensiteit van de Russische artillerie- en luchtaanvallen, in combinatie met de massale aanwezigheid van Russische troepen en logistiek in het gebied. Een grondoffensief op Severodonetsk wordt daarom spoedig verwacht. Het Oekraïense leger claimt echter dat tien vijandelijke aanvallen al werden afgeslagen, waarbij 62 vijandelijke soldaten zouden zijn omgekomen. Over eigen verliezen wordt niet gesproken, al schatte de Oekraïense president Volodimir Zelenski die eerder deze week op tussen 50 en 100 per dag.
Zelenski zei in zijn dagelijkse videoboodschap dat in sommige delen van het oosten de Russische troepen ‘zwaar in de meerderheid’ zijn. Verwijzend naar de twijfels aan het begin van de oorlog dat Oekraïne de grootschalige oorlog van Rusland zou kunnen weerstaan, zei hij dat velen ‘gewoon geen rekening wilden houden met Oekraïne, hoewel het de gewoonte is om rekening te houden met Rusland, zelfs als daar geen objectieve reden voor is.’ Russische woordvoerders lieten gisteren weten gestaag te zullen vorderen en voorbereid te zijn op een langdurig conflict. De secretaris van de Veiligheidsraad, Nikolai Patroesjev, zei dat Rusland geen deadlines nastreeft.
Op het World Economic Forum in Davos vergeleek de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba gisteren de strijd om de Donbas-regio met de epische veldslagen die in de Tweede Wereldoorlog werden geleverd. Hij zei dat zijn land meerdere raketlanceersystemen nodig heeft om de Russische vuurkracht te evenaren en zei te hopen dat het Westen die wil leveren.
Poetin
Drie maanden nadat Rusland de invasie begon lijken de oorlogsdoelen van het Kremlin nu volledig gericht op het veroveren van de oostelijke regio’s van Oekraïne in het industriële hart van Donbas.
Rusland heeft eerder in de oorlog, elders in Oekraïne, zware verliezen geleden op het slagveld. Voor het eerst sinds het begin van de oorlog toonde de Russische staatstelevisie gisteren president Vladimir Poetin bij een bezoek aan Russische soldaten in een ziekenhuis in Moskou. In de zeer korte clip die werd opgenomen voor een tv-programma in het weekend, zei Poetin tegen een gewonde: ,,Je vader zal trots op je zijn”.
De pro-Russische separatisten in de Donbas zouden circa 8000 Oekraïners vasthouden. Een functionaris in Loehansk heeft dat gezegd tegen het Russische staatspersbureau TASS. Het cijfer is niet onafhankelijk geverifieerd. Het aantal oorlogsgevangenen zou dagelijks met ‘honderden’ stijgen. De functionaris meldt verder dat een meerderheid van de gevangenen wordt vastgehouden op het grondgebied van de separatisten in Donetsk. In Loehansk en Donetsk hebben rebellen in 2014 republieken uitgeroepen, die sinds dit jaar door Rusland worden erkend.
Rusland meldde recent dat 2439 Oekraïense strijders waren opgepakt in Marioepol, een havenstad in het zuiden van Donetsk. Deze militairen gaven zichzelf over na maandenlang verzet vanaf het terrein van de staalfabriek Azovstal. De zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk wil deze groep terecht laten staan voor een nog op te richten tribunaal. Dat plan wordt door Rusland gesteund.
Massagraf
De lokale politie van de Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk heeft minstens 150 mensen begraven in een massagraf, meldt een hoge ambtenaar van de regio Loehansk op berichtendienst Telegram. Gouverneur Serhij Hajdaj van Loehansk belooft dat de doden na de oorlog alsnog een fatsoenlijke begrafenis krijgen. Het massagraf beval zowel slachtoffers van Russische beschietingen als mensen die een natuurlijke dood stierven, aldus Hajdaj, eraan toevoegend dat ten tijde van oorlog de politie veel rollen op zich moet nemen, waaronder die van begrafenisondernemer. Op videobeelden is te zien hoe lijken in witte zakken, elk met een naamlabel, in een kuil worden gelegd.
Vooruitgang wordt gemeld in de besprekingen over toetreding tot de NAVO door Finland, Zweden. De woordvoerder van de Turkse president, Ibrahim Kalin, zei dat Turkije ‘een positieve houding heeft gezien ten aanzien van de opheffing van het embargo op producten uit de defensie-industrie’ tijdens gesprekken met delegaties van Finland en Zweden op 25 mei. Zweden en Finland hadden de wapenexport naar Turkije verboden na zijn offensief tegen de Koerdische YPG-militie in Syrië in 2019. Ze vroegen eerder in mei het NAVO-lidmaatschap aan, maar Turkije maakte bezwaar tegen hun aanvragen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
Coronaregels nekken Boris Johnson alsnog: oud-premier stapt per direct op als parlementslid
Boris Johnson stapt op als parlementslid in het Lagerhuis. Dat maakt de oud-premier van Groot-Brittannië vrijdagavond bekend. Aanleiding is het liegen over het partygate-schandaal, over de feestjes die op het kantoor van de premier zijn gehouden in coronatijd. Dat maakt - voor nu - een einde aan zijn politieke carrière. -
PREMIUMReportage
Terug naar hun baasje: dieren tonen dezelfde emoties als de geredde mensen in Cherson
Met bootjes, surfplanken en supboards redden de inwoners van Cherson wat er te redden valt. Correspondent Jan Hunin ziet hoe tientallen opgeviste katten en honden in kooien wachten tot ze naar een asiel worden gebracht. Al is er één ondankbaar mormel dat de benen neemt. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Oud-topman Italiaanse fabriek Eternit krijgt 12 jaar cel wegens asbest in bouwmaterialen
Een oud-directeur van een Italiaanse fabriek van Eternit is veroordeeld tot 12 jaar cel voor onvrijwillige doodslag, melden Italiaanse media. Stephan Schmidheiny, een Zwitserse zakenman, stond terecht voor de dood van 392 mensen in de omgeving van het noordwestelijke stadje Casale Monferrato, waar hij tussen 1976 en 1986 directeur was van de belangrijkste Eternit-fabriek van het land.
-
PREMIUMMet video's
Gevolgen damdoorbraak: ‘Humanitaire ramp waar vooral de Russen van profiteren’
-
-
-
PREMIUMmet video's
Hoe werd Oekraïense dam opgeblazen? ‘Veroorzaakte mogelijk golf van 12 meter hoog’
Het is niet voor het eerst dat een dam wordt opgeblazen in een oorlogsgebied. Het gebeurde in de Tweede Wereldoorlog, in de Joegoslavische oorlog, recent in Syrië. En nu dus weer, in Oekraïne. Dammenexpert Davide legt uit hoe dat mogelijk is. ‘De gevolgen van een kapotte dam zijn enorm.’ -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.