Volledig scherm
Minister President van Nederland Mark Rutte. © ANP

Rutte: oplopende spanning rond Iran zorgelijk

Het neerhalen van een Amerikaanse drone door Iran is ,,op zijn zachtst gezegd een nieuw signaal van oplopende spanningen”, vindt premier Rutte. ,,Heel zorgelijk, het is belangrijk om nu te werken, ook in Europees verband, aan de-escalatie”, zei de premier na afloop van een EU-top in Brussel. Hij verwees naar de eerdere oproep van de EU om provocaties te vermijden.

De andere leiders zijn ook erg bezorgd over de ontwikkelingen in de Golfregio, zei EU-president Tusk . ,,We volgen de situatie natuurlijk op de voet.” Er was volgens hem geen reden om er een aparte EU-verklaring over uit te doen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak haar zorgen uit over ,,de zeer gespannen situatie die diplomatiek en politiek moet worden opgelost.”

Rutte sprak drie weken geleden al zijn bezorgdheid uit over aanvallen tegen tankers in de Golf van Oman. ,,Acties tegen commerciële schepen en onschuldige zeelieden zijn onaanvaardbaar”, zei hij daarover. Nederland heeft de Amerikaanse beschuldiging dat Iran daar achter zit niet overgenomen. ,,We hechten er zeer aan om te achterhalen wie dit gedaan heeft. Het is gezien de omstandigheden niet gemakkelijk die informatie boven tafel te krijgen.” 

Mede met het oog op de veiligheid van Nederlandse schepen staat de regering in contact met andere landen, besloot Rutte.

Luchtruim mijden

Veel luchtvaartmaatschappijen mijden een deel van het Iraanse luchtruim. Vanwege het op grote hoogte neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran, vliegen onder meer KLM, British Airways, Qantas en Lufthansa niet meer boven de Straat van Hormuz en de Golf van Oman.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA (Federal Aviation Administration) vaardigde eerder een verbod uit voor de burgerluchtvaart om nog langer gebruik te maken van het door Teheran gecontroleerde luchtruim boven de zee-engte.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor een deel van Iran het reisadvies aangescherpt. Het ministerie waarschuwt om alleen naar de kuststrook met de Perzische Golf te reizen als dat noodzakelijk is. ,,Blijf op de hoogte van de binnenlandse en buitenlandse ontwikkelingen. Volg de media’', luidt het advies.

In het grootste deel van Iran kan volgens het ministerie wel gewoon gereisd worden, al gelden er wel veiligheidsrisico’s.

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.