Volledig scherm
Loujain Al-Hathloul in 2014. © AP

Saoedische activiste mag alleen cel uit als ze in video ontkent dat ze gemarteld werd

De Saoedische vrouwenrechtenactiviste Loujain Al-Hathloul weigert in te gaan op een voorstel tot vrijlating van de Saoedische overheid. Die zegt dat de vrouw de gevangenis mag verlaten, op voorwaarde dat ze in een video ontkent dat ze in de cel gemarteld en aangerand werd. Dat deelt de familie van Al-Hathloul vandaag mee.

De 30-jarige Al-Hathloul werd ruim een jaar geleden samen met meer dan tien andere vrouwenrechtenactivisten opgepakt nadat Saoedi-Arabië een einde maakte aan het rijverbod voor vrouwen. Al-Hathloul voerde actief campagne om dat voor elkaar te krijgen.

Volgens de autoriteiten werden ze gearresteerd omdat ze ervan verdacht werden de belangen van Saoedi-Arabië te schaden en steun te bieden aan ‘vijanden uit het buitenland’ De vrouwen zouden contacten gehad hebben met buitenlandse journalisten en diplomaten. 

Zweepslagen

Volgens mensenrechtenorganisaties riskeren sommigen van de vrouwen een gevangenisstraf die kan oplopen tot vijf jaar. Tenminste drie vrouwen, waaronder Al-Hathloul, zouden bovendien al maandenlang in eenzame opsluiting zitten. Ook zouden ze worden gemarteld met zweepslagen en elektroshocks. Er zou ook sprake zijn van seksueel misbruik. De Saoedische autoriteiten ontkennen het misbruik.

Volgens de familie van Al-Hathloul was Saud Al-Qahtani, een vooraanstaande adviseur van kroonprins Mohammed bin Salman, aanwezig tijdens sommige foltersessies en dreigde hij ermee haar te verkrachten en te vermoorden. De Saoedische openbare aanklager ontkent die informatie.

‘Geen realistische eis’

Al-Hathloul had er aanvankelijk mee ingestemd om een document te ondertekenen waarin ze ontkent dat ze slachtoffer was van martelingen en intimidatie, zo tweette haar broer Walid. Maar nu vraagt het ministerie van veiligheid dat ze die ontkenning ook nog in een video doet. ,,Ze vragen haar om in een video de martelingen te ontkennen. Dat lijkt me geen realistische eis’’, schrijft  Walid. De vrouw weigert de video te maken, zo deelt haar familie mee.

In Europa en de Verenigde Staten wordt verbolgen gereageerd op de zaak van Al-Hathloul. De afgelopen twee jaar werden in Saoedi-Arabië veel activisten opgepakt in een poging van de overheid om eventuele oppositie de kop in te drukken. 

  1. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

    Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

    De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
  2. Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journaliste

    Politie Malta zet met arrestatie ‘regelaar’ grote stap in onderzoek vermoorde journalis­te

    De politie op Malta heeft een man gearresteerd die wordt gezien als ‘de regelaar’ bij de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van het eiland. De verdachte zou de verbindingsman zijn geweest tussen de opdrachtgever(-s) van de moord en de mensen die de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia vorig jaar pleegden. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanschaf van het explosief dat de auto van de vrouw aan stukken scheurde en haar het leven kostte.