Volledig scherm
Grootmeester Igors Rausis werd op het toilet betrapt met zijn telefoon. © Chess24

Schaakgrootmeester speelde vals op het toilet; 6 jaar schorsing

Vals spelen op het toilet is grootmeester in het schaken Igors Rausis duur komen te staan. De Internationale Schaak Federatie (ISF) heeft de grootmeester voor 6 jaar geschorst.

Rausis kwam in de problemen nadat iemand een foto maakte toen hij eerder dit jaar naar het toilet ging tijdens een toernooi in het Franse Straatsburg. Daar bleek dat hij helemaal geen hoge nood had, maar met zijn telefoon in zijn hand zat, een doodzonde op schaaktoernooien. Met de telefoon zijn schaakprogramma’s te raadplegen die kunnen uitrekenen wat de beste winkansen zijn na een zet.

De geboren Oekraïner Rausis wekte al langer argwaan omdat hij met zijn leeftijd van 58 jaar maar wedstrijden bleef winnen. Veel spelers op die leeftijd takelen juist af. Hij kwam uit voor Letland,Bangladesh en Tjechië.

Na de confronterende foto heeft Rausis volgens de ISF toegegeven dat hij vals speelde. Sinds 2015 heeft hij in totaal drie keer zijn mobiele telefoon gebruikt op een officieel toernooi. Ook vertelde hij dat hij één keer met een opponent had afgesproken wat de uitkomst van een wedstrijd zou worden. De schaakfederatie heeft hem nu een schorsing van 6 jaar opgelegd. Gezien de hoge leeftijd van Rausis, is zijn carrière daarmee hoogstwaarschijnlijk ten einde.