Volledig scherm
PREMIUM
De memoires van Edward Snowden verschijnen deze week in meer dan twintig landen. De Nederlandse vertaling draagt de titel ‘Onuitwisbaar'. FOTO AP © AP

Snowden waarschuwt voor nieuwe gevaren: ‘Camera kan uitgroeien tot politieagent’

Na zes jaar doet Edward Snowden een boekje open over zijn leven in ballingschap in Rusland. Deze week verschijnen de memoires van de ex-CIA’er die de klok luidde over massale afluisterpraktijken.

Edward Snowden (36) is nog altijd even zelfverzekerd als in 2013 toen hij de wereld verraste met zijn onthullingen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) en haar Britse evenknie GCHQ. De Amerikaanse klokkenluider werd een staatsvijand – hij zou de geheime diensten en hun spionnen in groot gevaar hebben gebracht, sloeg op de vlucht en vond uiteindelijk onderdak in Rusland. Zes jaar later blijft hij erbij dat het met ‘al die schade’ erg meevalt. In een exclusief interview met de Britse krant The Guardian over zijn boek ‘Permanent Record’ (de Nederlandse vertaling draagt de titel ‘Onuitwisbaar’) en zijn leven zegt Snowden dat zelfs zijn grootste critici ‘er nu van overtuigd zijn dat we in een betere, vrijere en veiligere wereld leven dankzij zijn onthullingen’. Hij is er daarom nog meer van overtuigd dat hij in 2013 juist heeft gehandeld. Peilingen in de VS wijzen al jaren uit dat de helft van de Amerikanen hem een verrader vindt, de andere helft noemt hem een held of acht het tijd om zijn zaak te sluiten.

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.