Spanje luidt noodklok over bacteriële epidemie die ook toeristen kan treffen

150 ziekenSpanje heeft de Europese en wereldgezondheidsautoriteiten vandaag formeel op de hoogte gesteld van een bacteriële epidemie die vooral het zuiden van het land plaagt en ook toeristen zou kunnen treffen. Twee Spanjaarden zijn inmiddels aan de gevolgen overleden, minimaal 150 personen zijn ziek geworden na het eten van besmet vlees.

De schuldige is de listeria-bacterie die voorkomt in aarde, oppervlaktewater, vegetatie en bij verschillende dieren (geiten, schapen en runderen). Mensen kunnen besmet raken door direct contact met zieke dieren of omgeving en vooral via voeding. Dat laatste is in Spanje het geval. Het gaat om verpakte ‘carne mechada’, varkensvlees dat in zijn eigen vet is gegaard, van het merk La Mechá. Het bewuste vlees is inmiddels uit de handel genomen.

Symptomen 

De symptomen van een listeria-infectie zijn koorts, rillingen, pijn in de rug en hoofdpijn. Een van de slachtoffers die ziek werden na het eten van het besmette vlees, is een 15-jarige jongen uit La Rinconada ten noorden van Sevilla. Hij kocht vorige week vrijdag een broodje met draadjesvlees in een plaatselijke winkel. Eerder die dag had het departement van Volksgezondheid van de gewestregering van Andalusië bekendgemaakt dat het besmette vlees nergens meer voorradig was omdat de lading volledig uit de handel was genomen. 

Die informatie bleek niet te kloppen. ,,Na het eten van de sandwich kreeg mijn zoon symptomen die in verband kunnen worden gebracht met listeriose. Hij belandde in het ziekenhuis en mocht dat pas na twee dagen weer verlaten’’, verklaarde Sergio Ramírez Alcalde tegenover de Consumentenbond (Facua) in Sevilla.  

Het Virgen del Rocio ziekenhuis in Sevilla, waar een 90-jarige vrouw is overleden aan de bacterie.
Volledig scherm
Het Virgen del Rocio ziekenhuis in Sevilla, waar een 90-jarige vrouw is overleden aan de bacterie. © EPA

De vader van de tiener ging zaterdag naar de winkel waar zijn zoon het broodje had gekocht om te controleren of het draadjesvlees van het merk La Mechá was. De winkelier bevestigde dat volgens hem en zei dat hij het vlees was blijven verkopen omdat zijn leverancier had meegedeeld dat deze partij niet besmet was. 

Miskraam

Bij de meeste mensen zijn de gevolgen niet ernstig, maar voor baby’s, oudere mensen en zwangere vrouwen kan het ziektebeeld grote gevolgen hebben. De bacterie kan zelfs tot een miskraam leiden. Van de 150 in het ziekenhuis opgenomen mensen zijn 23 zwanger.

De oorsprong van de epidemie ligt in Andalusië, waar de ‘carne mechada’ vandaan komt en het een populair gerecht is. Maar ook in de rest van Spanje zijn al ziektegevallen gemeld. ,,Dat wij dit aan de Wereld Gezondheidsorganisatie en de EU melden is de gebruikelijke procedure, en meer dan redelijk omdat er op dit moment veel toeristen in ons land verblijven”, aldus de Spaanse minister van Volksgezondheid.

Nederland

In Nederland werd deze week bij Albert Heijn de listeria-bacterie aangetroffen in pakjes leverworst. De bewuste verpakkingen (met een maximale houdbaarheidsdatum van 2 september 2019) zijn inmiddels uit de winkels gehaald.