Volledig scherm
Marc Dutroux. © Belga

Spijtbrief Dutroux valt compleet verkeerd bij ouders slachtoffers

De 'verzoeningsbrief' die Marc Dutroux deze week stuurt naar de nabestaanden van zijn slachtoffers, valt in verkeerde aarde. ,,Wij blijven maar gepest worden", reageert Carine Russo, de moeder van de omgekomen Mélissa. 

,,Ik ben de wanhoop nabij", zegt ze in een interview met dagblad Le Soir. ,,We proberen al jaren om toch iet of wat een normaal leven te leiden. Maar die Bruno Dayez (de advocaat van Dutroux; red.) vindt altijd wel iets nieuws uit om ons opnieuw verdriet te bezorgen. Ik noem dat pestgedrag. Wij, de slachtoffers en nabestaanden, worden door hem gebruikt om schot in zijn zaak te krijgen. We willen wel verder met ons leven, maar dan moeten ze stoppen met zout in de open wond te strooien."

Volledig scherm
Carine Russo. © BELGA

Marc Dutroux wil naar verluidt antwoord geven op vragen die de families nog hebben en wil zijn excuses aanbieden. Zijn advocaat spreek over een 'vredelievende stap'. ,,In plaats van met elkaar om te gaan als kat en hond openen we de deur. Niemand heeft iets te verliezen."

,,Kat en hond?!", reageert Russo. ,,Denkt hij misschien dat hij een leraar is die twee kinderen op de speelplaats met elkaar moet verzoenen? Wij zijn hier de voorbije jaren heel duidelijk over geweest. Wij willen geen enkel contact met de cliënt van deze advocaat. Als de brief in mijn bus valt, zal ik die niet lezen. Ik zie niet in wat ik daar zou kunnen aan hebben."

Paul Marchal, de vader van de omgekomen An, is wel van plan om de brief te lezen. Zij het met weerzin. ,,Iedereen wil nu precies weten hoe ik ga reageren", aldus de schooldirecteur. ,,Wel, ik begrijp het niet. Na 23 jaar heeft Dutroux plots zin om mij een brief te schrijven?"

Volledig scherm
Paul Marchal, de vader van An (archieffoto)

Natuurlijk beseft hij maar al te goed dat er méér achter zit. ,,Zijn advocaat is een strategie aan het uitwerken, zoals iedere raadsman zou doen. In dat stappenplan past spijt betuigen of verontschuldigingen aanbieden. Dat wordt als verzachtende omstandigheid in rekening gebracht, en daar hoopt Dutroux na al die jaren blijkbaar nog op."

Vier voorwaarden
Het plan van Dayez blijft om Dutroux tegen 2021 vrij te krijgen. De zware misdadiger zal dan 25 jaar vastzitten. De brief is daarin een belangrijke stap. ,,Elke voorwaardelijke invrijheidstelling moet voldoen aan vier voorwaarden", zegt Dayez. ,,Gevangenen moeten voldoende gestraft zijn, bewijs geven van verandering, geen sociaal gevaar vormen en gereclasseerd kunnen worden. We zitten nu aan de tweede etappe."

Dayez heeft in het verleden al meermaals de detentie-omstandigheden van Dutroux aangeklaagd. Bovendien vindt de advocaat dat niemand langer dan 25 jaar in de cel zou mogen zitten. ,,Een kwarteeuw afgezonderd in een ruimte van negen vierkante meter. Dat lijkt op marteling of foltering", zei hij in februari nog tegen tv-programma VTM Nieuws.

In april zei Dayez dat Dutroux 'als een wild beest' wordt behandeld. De moordenaar verblijft in de gevangenis van Nijvel en leeft daar in 'zo goed als volledig isolement'. Dayez heeft de gevangenisdirectie al verschillende malen gevraagd om het regime van Dutroux te versoepelen.

  1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
    VIDEO

    Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

    Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”