Staatshoofden en regeringsleiders reageren bedroefd en geschokt

Staatshoofden en regeringsleiders hebben unaniem geschrokken gereageerd op het nieuws over de aanslagen op Sri Lanka. Allemaal zeggen ze ten diepste mee te leven.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima spreken van bruut geweld. ,,Aanslagen in Sri Lanka hebben vele levens geëist. Onder de slachtoffers zijn veel kerkgangers die samen vreedzaam het Paasfeest vierden. Wij zijn geschokt door dit brute geweld en zijn in gedachten bij alle getroffenen en hun familie”, liet het koningspaar weten via de website van het Koninklijk Huis. ,,Overal ter wereld, en ook door ons, wordt voor hen gebeden.”

De Britse premier Theresa May: ,,Deze gewelddadigheden tegen kerken en hotels op Sri Lanka zijn werkelijk weerzinwekkend. Mijn diepste medeleven gaat uit naar iedereen die getroffen is in deze tragische tijden. We moeten samen sterk staan om ervoor te zorgen dat niemand zijn geloof hoeft te belijden in angst.”

Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland: ,,Geschrokken van het nieuws dat christenen op Sri Lanka zijn aangevallen en gedood tijdens Pasen. Terrorisme, religieuze haat en intolerantie mogen niet overwinnen.

Volledig scherm
© ANP

Bloedige aanslagen

Volledig scherm
Premier Mark Rutte. © ANP

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie: ,,Ik heb met afschuw en bedroefdheid vernomen van de explosies op Sri Lanka die zoveel mensen het leven hebben gekost.” En: ,,We staan klaar om te helpen.”

EU-president Donald Tusk: ,,Een tragische Pasen op Sri Lanka. Mijn gedachten zijn bij de families van hen die zijn gedood bij de aanvallen op kerken en hotels, en bij hen die nog steeds voor hun leven vechten.”

Premier Mark Rutte: ,,Vreselijke berichten uit Sri Lanka over bloedige aanslagen op hotels en kerken op deze Eerste Paasdag.”

Onschuldige mensen

Burgemeester Sadiq Khan van Londen: ,,Verschrikkelijk nieuws over de afschuwelijke aanslagen op Sri Lanka, waar onschuldige mensen zijn vermoord en kerken zijn aangevallen tijdens paasdiensten.”

President Emmanuel Macron van Frankrijk: ,,We veroordelen deze gruweldaden ten zeerste. Al onze solidariteit is bij het Srilankaanse volk, en onze gedachten zijn voor alle familieleden van de slachtoffers op deze paasdag.”

Het Joods Wereldcongres: ,,Deze werkelijk barbaarse aanval op vreedzame aanbidders op een van de heiligste dagen in de christelijke kalender dient als een pijnlijke herinnering dat de oorlog tegen het terrorisme bovenaan de internationale agenda moet staan, ​​en meedogenloos moet worden voortgezet.”

De Turkse president Tayyip Erdogan: ,,Ik veroordeel in de strengst mogelijke bewoordingen de terreuraanslagen op Sri Lanka. Deze zijn een aanval op de menselijkheid.”

De Israëlische president Reuven Rivlin: ,,De aanslagen zijn een afschuwelijke misdaad. We zijn allemaal kinderen van God. Een aanval op een religie is een aanval op ons allemaal.”

Ook Paus Franciscus heeft tijdens zijn paastoespraak de aanslagen op Sri Lanka veroordeeld. De kerkvorst sprak van ,,wreed geweld’’ en verklaarde dat hij zich verbonden voelt met de slachtoffers die door ,,rouw en pijn’’ zijn geraakt met Pasen. ,,Ik heb met droefheid kennis genomen van het nieuws van de aanslagen, die juist vandaag, met Pasen, rouw en pijn brachten in verschillende kerken en andere plaatsen van samenkomst in Sri Lanka’’, zei hij vlak na het traditionele urbi et orbi. ,,Ik vertrouw de Heer hen toe die tragisch om het leven zijn gekomen en bid voor de gewonden en allen die lijden door deze dramatische gebeurtenis.’’

Nederlanders

De explosies op Sri Lanka vonden plaats in kerken en luxe hotels. Er vielen bijna 160 doden en honderden gewonden. Er zijn ook twee Nederlanders onder de slachtoffers.

Pasen is een belangrijke feestdag binnen het christendom. Sri Lanka kent een christelijke minderheid, van voornamelijk rooms-katholieken.