Succesje voor verdachten aanslag Brussel nadat ze weglopen uit rechtszaak: ‘satanische muziek’ uitgezet
Vijf mannen die terechtstaan voor de aanslagen in Brussel van 2016 willen de rechtszaak niet langer bijwonen. Ze hebben vanmorgen de rechtszaal verlaten uit protest tegen de volgens hen onmenselijk strenge veiligheidsmaatregelen. De zaak werd kort geschorst en vanmiddag weer hervat nadat de rechtbank erop had aangedrongen de maatregelen aan te passen. Bij twee eerdere zittingen protesteerden de verdachten ook al.
De mannen staan terecht voor betrokkenheid bij de aanslagen van 22 maart 2016 op de nationale luchthaven bij Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel. Daar kwamen in totaal 32 mensen bij om het leven. Ongeveer 340 mensen raakten gewond.
Deze week, 5,5 jaar na dato, is de inhoudelijke behandeling begonnen in het voormalige Navo-hoofdkwartier in Brussel. Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam, Sofien Ayari en Ali El Haddad Asufi storen zich vooral aan de manier waarop ze dagelijks worden overgebracht van de gevangenis naar het gerechtsgebouw. Ze worden dan geblinddoekt en krijgen harde muziek te horen om hen te desoriënteren. Het zou om hardrock gaan.
,,Ze vernederen ons elke dag”, klaagde El Haddad Asufi bij aanvang van de zitting vanochtend. ,,Er hangt zelfs een camera boven ons toilet hier.” De verdediging beklaagde zich dinsdag officieel bij de Vlaamse justitieminister Vincent Van Quickenborne. Maar die zou niet van plan zijn de veiligheidsmaatregelen te schrappen.
Daar is na het opstappen van de verdachten verandering in gekomen. De ‘satanische muziek’ wordt uitgezet, nadat vanmorgen de voorzitter van het Brusselse Assisenhof had aangedrongen op aanpassingen. Als het aan haar ligt worden andere veiligheidsmaatregelen ook afgeschaald. ,,Dit is al een begin.”
‘Slachtoffer van wraak’
Eergisteren, tijdens de eerste zitting, vroegen de verdachten ook al om aandacht voor hun rechten. Abrini, bekend als ‘de man met het hoedje’ voelt zich ‘al zeven jaar het slachtoffer van wraak’ en klaagt over de manier waarop hij opgesloten en getransporteerd wordt. ,,Bij elk gevangenistransport word ik vernederd.”
Daarnaast wordt hij dagelijks naakt gefouilleerd, waarbij zijn anus wordt geïnspecteerd. Abrini weigerde nog langer vragen te beantwoorden van de rechtbank als zijn omstandigheden niet zouden verbeteren. Advocaten vroegen om schorsing van de zaak, zodat het Openbaar Ministerie allereerst de omstandigheden kon verbeteren. Maar dat werd afgewezen.
Rechtszaak uitgesteld
Een paar maanden terug werd het proces wél uitgesteld, nadat de verdachten bezwaar maakten tegen de glazen kooien waarin ze in de rechtbank moesten plaatsnemen. Die waren ‘stigmatiserend en belemmerden het contact met de beklaagden', aldus de advocaten. Het lukte de rechtbank niet om de glazen hokjes voor de zittingsdatum van 10 oktober te vervangen, waardoor het proces werd verdaagd tot 5 december. Dit keer met een glazen afscheiding. September vorig jaar werd het proces ook al eens uitgesteld. Toen vanwege corona. Naar verwachting duurt de rechtszaak zo'n zes tot negen maanden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Levensgevaarlijke en gevluchte Schotse broers mogelijk gewond geraakt in Brazilië
De broers James en Barry Gillespie zijn mogelijk gewond geraakt in Brazilië, waar ze op de vlucht zijn. Dat laten detectives aan BBC weten. De twee Schotse broers worden al tijden internationaal gezocht, mede vanwege mogelijke betrokkenheid bij de moord op de Nederlandse ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok in 2016. -
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Proces aanslagen Brussel roept debat op over glazen boxen: ‘Verdachten als beesten in kooi’
In Brussel vindt vandaag de inleidende zitting plaats van het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. De zitting wordt vandaag vooral beheerst door een discussie over de boxen waarin de verdachten moeten plaatsnemen. Als de boxen moeten worden aangepast, zal de start van het proces waarschijnlijk worden uitgesteld. -
Van Dyck-schilderij stond ‘vol vogelpoep’ in schuur, nu voor miljoenen geveild
Een in een schuur gevonden, verwaarloosd kunstwerk van de Vlaamse schilder Anthony van Dyck is in New York geveild voor 3,1 miljoen dollar. De man die het aan de achterkant met vogelpoep besmeurde schilderij jaren geleden ontdekte, had het voor 600 euro gekocht. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
Politie Memphis heft straatbrigade Scorpion op na fatale arrestatie
Het politiekorps van de Amerikaanse stad Memphis heeft de straatbrigade Scorpion opgeheven. De eenheid ligt zwaar onder vuur na buitensporig geweld van vijf agenten bij een arrestatie op 7 januari, dat leidde tot de dood van de zwarte Amerikaan Tyre Nichols. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
met video
Wrak voor Britse kust is van Nederlands oorlogsschip uit 17e eeuw
Een scheepswrak dat in 2019 voor de zuidkust van Engeland werd ontdekt, blijkt het Nederlandse oorlogsschip Klein Hollandia te zijn uit de 17e eeuw. Dat is naar voren gekomen uit onderzoek van een team van Nederlandse en Britse maritiem-archeologen, meldt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).