Volledig scherm
Tesla-topman Elon Musk. © AP

Tesla-baas Musk wint lasterzaak over pedo-bericht

Tesla-topman Elon Musk heeft zich niet schuldig gemaakt aan laster en eerroof toen hij de Britse duikspecialist Vernon Unsworth, die deelnam aan een reddingsactie voor een groep Thaise voetballertjes, op Twitter een ,,pedo guy’’ noemde. Dat oordeelt een achtkoppige jury - vijf vrouwen en drie mannen - in Los Angeles.

Tijdens het vier dagen durende proces zei Musk dat hij dat niet letterlijk had bedoeld. De Brit eiste een schadevergoeding van 190 miljoen dollar van de Tesla-baas.

In juli 2018 coördineerde de Britse speleoloog Vernon Unsworth de redding van twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer, die in een ondergelopen grot vast waren komen te zitten. De excentrieke Tesla-baas Musk wilde daarbij helpen en ontwikkelde een soort mini-onderwatercapsule die hij vervolgens naar Thailand stuurde. Het toestel werd uiteindelijk niet gebruikt en Unsworth was tijdens een interview op de Amerikaanse nieuwszender CNN erg kritisch op de ondernemer. Volgens de duiker had een reddingsoperatie met Musks toestel ,,absoluut nul kans van slagen’’ en ging het louter om een publiciteitsstunt. Hij zei ook dat Musk zijn duikboot ,,kon steken waar het pijn doet’’.

De kritiek schoot de Tesla-baas compleet in het verkeerde keelgat. Twee dagen later maakte hij de redder op Twitter uit voor ,,pedo guy’’. Ook noemde hij het verdacht dat een Brit in Thailand woont. Musk zei later de uitbarsting te betreuren, maar schilderde Unsworth vervolgens toch weer af als ,,kinderverkrachter’’ in een e-mail aan een verslaggever van BuzzFeed News.

Volgens de advocaten van Musk noemde de zakenman de Brit niet letterlijk een pedofiel, maar wilde hij hem met een ,,algemene belediging’’ gewoon uitmaken voor ,,griezelige oude man’’. Ze verweten de duiker dat hij uit was op winstbejag. De raadsman van Unsworth, Lin Wood, voerde op zijn beurt aan dat Musk een ,,rijke pestkop’’ was die het equivalent van een ,,kernbom’’ had gedropt op zijn cliënt, met alle gevolgen van dien voor diens carrière en relaties. ,,Tijdens een ruzie beledig je mensen. Er is geen bom, geen enkele bom is ontploft’’, reageerde de advocaat van Musk.

De Tesla-baas omhelsde zijn advocaat na het horen van de uitspraak. ,,Mijn vertrouwen in de mensheid is hersteld’’, zei hij daarna tegen journalisten. Unsworth reageerde teleurgesteld. ,,Ik accepteer het oordeel van de jury, vang de klap op, en ga door met mijn leven.’’

Musk heeft een historie van problemen door uitspraken op Twitter. Zo schreef hij ooit dat hij Tesla van de beurs wilde halen en dat hij de financiering daarvoor rond had. Dat bleek niet zo te zijn en hij werd door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC op de vingers getikt. Hij mocht daarna geen bedrijfsgevoelige informatie meer op Twitter zetten zonder toestemming van het juridische team van Tesla.

Volledig scherm
Vernon Unsworth. © AFP