Volledig scherm
Verdachte Hans V. © Kenya Police

‘Tilburgse pedo (69) gaf Keniaanse meisjes na misbruik 86 eurocent en dreigde hen te vermoorden‘

TILBURG - De oud-Tilburger die in Kenia vastzit op verdenking van seksueel misbruik van minstens drie minderjarige meisjes, betaalde zijn slachtoffertjes. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) in Nairobi. Hans V. (69) zou de moeders van de meisjes ook hebben wijsgemaakt dat hij hun onderwijs op zijn school zou sponsoren.

De informatie raakte eergisteren bekend toen de advocaat van Hans V. diens vrijlating op borgtocht vroeg voor de rechtbank in Milimani, een rijke buitenwijk van Nairobi. Die wees het verzoek af. Volgens haar kan van vrijlating op borgtocht op zijn vroegst pas sprake zij als alle slachtoffertjes een verklaring hebben afgelegd. Tot nu toe deed slechts een van de vier dat. 

Het gaat om meisjes tussen de acht en veertien jaar. V. zou hen seksueel hebben misbruikt tussen 2011 en 2014. Een van hen is een tienjarig meisje dat volgens het Openbaar Ministerie in 2011 herhaaldelijk door hem werd ‘onteerd’ in een appartement in een oostelijke buitenwijk van de Keniaanse hoofdstad. In dezelfde buurt zou de Nederlander zich ook bij herhaling hebben vergrepen aan een achtjarig meisje.  

Geld

Volgens het OM gaf Hans V. de meisjes na elk misbruik 100 Keniaanse shilling (86 eurocent, de prijs van een blikje bier of muffin) en dreigde hij hen te vermoorden als ze naar de politie zouden stappen. De moeders van de meisjes zou de Nederlander koest hebben gehouden met de smoes dat hij het onderwijs zou sponsoren van hun dochters aan zijn school in Yatta, ten oosten van Nairobi. 

Enkele slachtoffertjes lokten volgens de openbaar aanklager andere meisjes naar het huurappartement van V. De zestiger zou er op een bepaald moment wel 20 meisjes hebben ondergebracht. 

De moeder van twee meisjes die zo bij hem terechtkwamen, zou door hem naar een winkel zijn gestuurd om snacks te halen. Intussen vergreep de zestiger zich aan haar dochters, zegt het OM. Dezelfde vrouw kreeg volgens haar geld om drie varkens te kopen nadat ze tegen de Nederlander had gezegd dat ze een agrarisch bedrijfje wilde beginnen. 

Kostschool

Hans V. werd eind vorig jaar aangehouden. Hij ontkent de beschuldigingen maar het is niet voor het eerst dat hij in verband wordt gebracht met seksueel misbruik. De Keniaanse stichting Cradle, die zich inzet voor kinderrechten, stelt in een rapport dat V. al in 2001 werd verdacht van misbruik van minderjarige meisjes. De Nederlander bestierde toen een kostschool in de sloppenwijken van Nairobi. Hij zou er meiden van 12,13 en 15 jaar hebben misbruikt. Zelf ontkende hij dat. 

Cradle spande namens de drie meisjes een rechtszaak aan maar V. werd niet veroordeeld. Volgens de stichting werden verdachten en getuigen in het proces zwaar tegengewerkt door de Keniaanse politie.

Juridische achtergrond

Volgens de accounts van V. op sociale media heeft hij een juridische achtergrond en studeerde de Nederlander in de Verenigde Staten aan de universiteit van Michigan. In 2003 stond hij nog ingeschreven in Oud-Turnhout, vlak over de Belgische grens bij Tilburg.

  1. Verzorgsters aangeklaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimerpatiënten

    Verzorg­sters aange­klaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimer­pa­tiën­ten

    Drie verzorgsters van een tehuis voor alzheimerpatiënten in de Amerikaanse plaats Winston-Salem (North Carolina) zijn door de politie aangehouden, omdat ze bewoners aanspoorden te gaan vechten. Marilyn McKey (32), Tonacia Tyson (20) en de 26-jarige Taneshia Jordan filmden de gearrangeerde knokpartijen met hun smartphones en deelden de schokkende beelden op sociale media. Justitie spreekt van een ‘vechtclub voor dementerenden’.