Topadviseur Britse premier onder vuur: ‘Cummings overtrad lockdownregels twee keer terwijl hij ziek was’

UPDATE/VIDEODominic Cummings, de invloedrijke maar omstreden topadviseur van de Britse premier Boris Johnson, ligt onder vuur. En daarmee zijn chef ook. Cummings zou eind maart de regels rond de lockdown voor het coronavirus hebben overtreden. Terwijl zijn vrouw ziek was door het longvirus en hijzelf symptomen ontwikkelde, reisde hij vanuit Londen 430 kilometer richting familie in Durham. De Brit werd er gezien door een buurtbewoner, de politie werd ingeschakeld en sinds Guardian en Daily Mirror er gisteren over rapporteerden zijn de poppen aan het dansen. 

Johnson steunt zijn 48-jarige adviseur, een van de masterminds van de brexit-campagne, voor de volle honderd procent. Zo liet de Britse minister van Transport, Grant Shapps, vandaag op een persconferentie weten. En in een eerdere verklaring van het kantoor van Johnson werd gesteld dat Cummings de trip naar Durham maakte omdat zijn zus en nichten hadden aangeboden op te willen passen op zijn jonge zoontje (4). Dat zou goed uitkomen aangezien zijn vrouw het coronavirus had opgelopen en hij naar alle waarschijnlijkheid ook symptomen zou ontwikkelen. Het gezin zou in Durham in een gasthuis bij de woning van zijn ouders zijn neergestreken en veertien dagen in zelfisolatie zijn gegaan, zonder contact met de rest van de familie, aldus de verklaring van Downing Street. Zijn familie deed boodschappen voor het gezin en zette dat voor de deur neer. ‘Daarmee heeft Cummings zich verstandig en volgens de regels gedragen'. 

De oppositie beschuldigt hem en Johnson echter van het overtreden van de lockdownregels, van hypocrisie en het in de doofpot willen stoppen van het voorval. Ze willen Cummings’ aftreden zien en eisen een onderzoek. Het vuur werd door Daily Mirror vanavond nog eens opgepookt. De krant meldt dat Cummings het ritje niet één maar zeker twee keer maakte.

Lockdown

Het Verenigd Koninkrijk ging op 23 maart in lockdown. Inwoners dringend was verzocht in hun woonhuis te blijven en alleen naar buiten te gaan voor de noodzakelijke boodschappen. Iedereen met symptomen van het virus moest zeven dagen in quarantaine in eigen huis gaan. 

Op 27 maart werd Cummings door het journaille gespot terwijl hij wegging uit Downing Street 10. Johnson bleek het coronavirus te hebben. Op 31 maart werden volgens de Britse media de bewoners van het huis in Durham door agenten aangesproken. Een buurtbewoner zou Cummings bij het huis van zijn ouders hebben gezien. Zijn vader bevestigde dit aan de telefoon een agent van het lokale korps. ‘De man in kwestie zou in quarantaine zijn in een deel van het huis, waarna de familie de principes van zelfisolatie werden verduidelijkt’, aldus de politie in een reactie. Het contact werd door het kamp-Johnson eerder ontkend. 

Later zou de adviseur van de premier met een aantal familieleden op 12 april buiten zijn gezien, net klaar van een wandeling stapten ze in een auto, op een kleine 50 kilometer van het ouderlijk huis. 

De Britse premier Boris Johnson (rechts) en zijn speciale adviseur Dominic Cummings op een foto in 2019.
Volledig scherm
De Britse premier Boris Johnson (rechts) en zijn speciale adviseur Dominic Cummings op een foto in 2019. © AFP

Doodziek

De regering-Jonhson heeft al eens gemeld dat Cummings een tijdje vanuit huis heeft gewerkt, omdat hij symptomen van het coronavirus had ontwikkeld. Zijn vrouw, Mary Wakefield, schreef in het tijdschrift Spectator over de tijd dat zij zelf ziek was. En hoe haar man een dag later zich ook ‘gek’ begon te voelen, en daarna niet meer uit bed kon komen. ‘Dag in, dag uit, 10 dagen lang, lag hij voor pampus met hoge koorts en stuiptrekkingen’. Volgens Wakefield hielp hun zoontje met het verzorgen van zijn vader.

Daarna schrijft ze in het artikel: ‘Juist toen Dom zich beter begon te voelen ... ging Boris de andere kant op, naar het ziekenhuis'. Het was op die avond dat Cummings met zijn kindje bij het huis van zijn familie werd gezien. Uit het artikel wordt niet duidelijk dat het gezin zich inmiddels in Durham verbleef, eerder lijkt het erop dat ze al die tijd in Londen verbleven. 

Scalp

Dominic Cummings, opgewacht voor zijn woning in Londen.
Volledig scherm
Dominic Cummings, opgewacht voor zijn woning in Londen. © EPA

De oppositie schreeuwt nu om de scalp van Cummings. Eerder moesten een hoge gezondheidsadviseur in Schotland, Catherine Calderwood, en een lid uit het crisisteam van de Britse regering, Neil Ferguson, hun jobs opgeven nadat bekend was geworden toen zij de lockdownregels hadden overtreden. Calderwood was gefotografeerd bij haar tweede woning. Ferguson, ook besmet geweest met het virus, kreeg bezoek van zijn minnares, een getrouwde vrouw

Waarom zou Cummings dan mogen aanblijven, redeneert de oppositie. Of zoals Dave Penman, voorman van ambtenarenvakbond FDA, het verwoord: ,,De premier moet begrijpen hoe moeilijk deze lockdown is geweest, voor zoveel families. En hoeveel opofferingen er zijn geweest in het gehele land.’’ Johson moet maar uitleggen waarom ,,het erop lijk dat er een regel geldt voor hen in het centrum van de macht en een andere regel voor de rest van het land’’. 

Hoofdrolspeler Cummings werd vandaag voor zijn huis in Londen opgewacht door de pers. Hij werd gevraagd of hij nadacht over zijn positie. ,,Natuurlijk niet’’, zei hij. ,,Jullie hebben waarschijnlijk net zo gelijk als jullie hadden over de brexit. Weten jullie nog hoeveel gelijk jullie toen hadden?’’ Hij wist toen nog niet dat de Mirror enkele uren later zou melden dat hij ook een tweede keer bij het huis van zijn ouders zou zijn gespot, namelijk op 19 april. Twee dagen eerder was hij in Londen weer aan het werk gegaan, hersteld van het coronavirus. De lockdown geldt nog steeds.  

  1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
    Video

    Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

    De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. In Minnesota is zelfs de National Guard gemobiliseerd. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.