Volledig scherm
Patrice M., de directeur van de vleesfabriek in Castelnaudary. © AFP

Tot vier jaar cel geëist tegen Nederlanders in Europees paardenvleesschandaal

Tegen de Nederlandse vleeshandelaar Jan F., uit Breda, is in Parijs vier jaar cel geëist wegens fraude. Volgens de Franse justitie is hij ‘de hoofdrolspeler’ in het Europese schandaal rond paardenvlees. Meer dan 500 ton goedkoop paardenvlees werd in 2012 en 2013 verkocht in zeker zes Europese landen alsof het duurder rundvlees was.

Tegen de Nederlandse medeverdachte Hans W., ook uit Breda, werd 18 maanden voorwaardelijk geëist. Hij voerde vooral uit wat Jan F. hem opdroeg, zei aanklager Aude Le Guilcher. ,,Maar hij moet geweten hebben dat hij iets strafbaars deed. Hij en Jan F. waren namelijk in 2012 al voor een soortgelijk delict veroordeeld.’’

Tegen de twee Franse verdachten in het proces werd drie jaar cel waarvan twee jaar voorwaardelijk geëist.

Etiketten verwijderd

De twee Fransen en de twee Nederlanders staan terecht voor ‘oplichting in georganiseerd verband’. Jan F. en Hans W. kochten het paardenvlees in Roemenië, importeerden het en sloegen het op in Breda en verkochten het daarna aan het Franse bedrijf Spanhero. Dat verkocht het vlees vervolgens door aan een bedrijf in Luxemburg, gespecialiseerd in diepvriesmaaltijden.

Door zowel de Nederlandse als de Franse verdachten werden etiketten op het vlees verwijderd en veranderd. Daardoor dacht het bedrijf in Luxemburg dat het Frans rundvlees kocht in plaats van Roemeens paardenvlees.

‘Het bedrog begon in Breda’

,,Het bedrog begon in Breda’’, zei aanklager Le Guilcher. Daar werden de eerste verpakkingen rond het paardenvlees verwijderd, door het bedrijf van Hans W. ,,Maar dat bedrijf werd opgericht door Jan F. en betaald door Jan F. Hij was de spil.’’ Hij zou nooit meer vlees in Frankrijk mogen verkopen en van Jacques Poujol, de voormalig directeur van de vleesfabriek in Castelnaudary waar een deel van de fraude plaatsvond, zou 870.000 euro in beslag genomen moeten worden. De vleesfraude was een van de belangrijkste voedselfraudes van de afgelopen jaren volgens de aanklagers

Het proces tegen de vier vleeshandelaren voor de rechtbank in Parijs heeft ruim drie weken geduurd. De advocaten van het viertal zullen nu nog hun slotpleidooien houden. Een vonnis wordt over enkele maanden verwacht.