Volledig scherm
President Donald Trump: ,,Total bullshit.” © AP

‘Total bullshit!’ Trump gaat los op voormalige adviseurs

Donald Trump was er kort over: ‘Total bullshit’. Alles wat huidige en voormalige adviseurs hebben verteld aan speciaal onderzoeker Robert Mueller valt volgens de Amerikaanse president in de categorie ‘totale onzin’. Hij benadrukt dat hij zich niet herkent in het zeer negatieve beeld dat van hem en het Witte Huis wordt geschetst.

Donald J. Trump on Twitter

Statements are made about me by certain people in the Crazy Mueller Report, in itself written by 18 Angry Democrat Trump Haters, which are fabricated & totally untrue. Watch out for people that take so-called "notes," when the notes never existed until needed. Because I never....

Vanuit het regenachtige Palm Beach in Florida gaat Trump in een reeks boze tweets los op de mensen die, onder ede, aan Mueller hebben opgebiecht hoe de president meerdere keren het onderzoek heeft proberen te beïnvloeden of te stoppen. Ook beschrijven ze hoe het Witte Huis wordt geregeerd door leugens, verraad en bedrog.

,,Er worden door bepaalde mensen verklaringen over mij gedaan in het Gekke Mueller Onderzoek, dat ook nog eens is geschreven door 18 Boze Democratische Trump Haters, die zijn verzonnen en overdreven: totaal onwaar.” Verder noemt Trump sommige verklaringen ‘totale onzin en overdreven; alleen maar bedoeld om een bepaalde persoon vrij te pleiten (en mij in een kwaad daglicht te zetten)’.

Verraden 

Donald J. Trump on Twitter

agreed to testify, it was not necessary for me to respond to statements made in the "Report" about me, some of which are total bullshit & only given to make the other person look good (or me to look bad). This was an Illegally Started Hoax that never should have happened, a...

Trumps aanvallen hebben een heel andere toon dan de opgewekte verklaring die het Witte Huis een dag eerder had gegeven. Toen was Trump jubelend over de conclusies van het rapport en zei dat hij helemaal was vrijgepleit. Zijn adviseur Kellyanne Conway noemde het Trumps ‘beste dag sinds de verkiezingen’.

Hoewel de president volgens mensen in zijn omgeving tevreden is over het rapport, voelt hij zich tegelijkertijd verraden door degenen die negatieve dingen over hem hebben gezegd. Ook al stonden ze onder ede en hadden ze juist opdracht van het Witte Huis om volledig mee te werken aan het onderzoek van Mueller.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Kellyanne Conway: ,,De beste dag sinds de verkiezingen.” © EPA

Geen verrassing

Donald J. Trump on Twitter

big, fat, waste of time, energy and money - $30,000,000 to be exact. It is now finally time to turn the tables and bring justice to some very sick and dangerous people who have committed very serious crimes, perhaps even Spying or Treason. This should never happen again!

De reactie van de president kwam niet helemaal als een verrassing. Stafleden van het Witte Huis keken angstig uit naar de presentatie van het rapport. Ze vroegen zich af hoe Mueller hun verklaring zou weergeven en of het hun relatie met Trump zou beschadigen.

Mueller vond geen strafbaar bewijs van Trumps medewerking (of die van zijn campagne) aan de Russische beïnvloeding van de laatste verkiezingen. Maar het 448 pagina’s tellende rapport dat eergisteren verscheen, schildert geen fraai beeld van de president. Het staat vol met voorbeelden van hoe Trump probeerde getuigen weg te houden van de onderzoekers, en hoe hij assistenten ertoe aanzette het publiek te misleiden. Hij was bang dat het Rusland-onderzoek zijn presidentschap zou schaden.

De Republikeinse senator Mitt Romney, die al eerder botste met Trump, liet in een verklaring weten dat hij ‘misselijk’ was ‘door de omvang van de oneerlijkheid en de misleiding door personen in het hoogste ambt van ons land, inclusief de president’. ,,Als ik het rapport lees kan ik niet anders dan ontnuchterd zijn door hoe ver we zijn afgedreven van de idealen en de principes van de grondleggers van ons land.”

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Senator Mitt Romney: ,,Misselijk.” © AFP

Zaterdagavondslachting

Trump is met name woedend op zijn voormalige adviseur Don McGahn. Die sprak meer dan dertig uur met Mueller en wordt meerdere malen genoemd in het rapport. In een bepaalde passage schrijft Mueller dat de president zijn adviseur twee keer thuis opbelde en hem opdroeg om Muellers ontslag in gang te zetten.

McGhan weigerde en dreigde op te stappen, omdat hij bang was dat dit het begin zou zijn van een nieuwe Saturday Night Massacre (Zaterdagavondslachting), zoals die zich voordeed tijdens het Watergate-schandaal in de jaren 70. Toen werden ook talloze mensen door de president ontslagen.

‘Dikke verspilling’

Donald J. Trump on Twitter

https://t.co/222atp7wuB

In een ander hoofdstuk beschrijft Mueller hoe Trump zich afvraagt waarom McGahn steeds aantekeningen maakt. ,,Advocaten maken geen aantekeningen”, zei hij. Hij had ‘nog nooit een advocaat gehad die aantekeningen maakte’. In een van zijn tweets schrijft Trump nu: ,,Kijk uit voor mensen die zogenaamd ‘aantekeningen’ maken.”

Ook noemt hij het onderzoek ‘een grote dikke verspilling van tijd, energie en geld’ en bedreigt hij de onderzoekers door te zeggen dat ‘het tijd wordt om de rollen om te draaien door een paar zeer zieke en gevaarlijke mensen voor het gerecht te slepen die zeer ernstige misdaden hebben begaan, misschien zelfs wel Spionage of Hoogverraad’.

Trump is het Paasweekend in Florida, waar hij de dagen doorbrengt met familie, vrienden en betalende leden van zijn privéclub in Palm Beach. Toen hij uit het vliegtuig stapte, werd hij onthaald door een menigte aanhangers, die smeekten om selfies en handtekeningen.