Treinstation Parijs ontruimd na brand tijdens protest tegen concert Congolese rapper

videoTreinstation Gare du Lyon in Parijs is vanmiddag deels ontruimd vanwege een grote brand, zo maakt de Franse politie bekend op Twitter. De vlammen woedden net buiten het station en zorgden voor flinke rookontwikkeling.

Een aantal voertuigen is ten prooi gevallen aan de vlammen. Op beelden is enorm veel rook te zien. Ook stonden er veel omstanders te kijken langs de Seine. ,,Vermijd het gebied en laat de hulpdiensten toe om in te grijpen’’, adviseerde de politie. 

Volgens de Parijse politie was het vuur aan het begin van de avond ‘onder controle’, maar toch waren nog vlammen zichtbaar. Op enig moment werd de klokkentoren van het monumentale station zelfs aan het oog onttrokken door de rook.

Oorzaak van de vlammenzee zouden een uit protest in brand gestoken scooter en een aantal vuilcontainers zijn. Demonstranten betoogden bij het station tegen een concert van de Congolese artiest Fally Ipupa, die het regime in Congo zou steunen.

De brand sloeg over naar geparkeerde voertuigen, aldus een politiewoordvoerder. Uit voorzorg werd een ondergronds deel van het station ontruimd. Er zouden geen gewonden zijn gevallen. De betoging tegen het optreden van de rapper was aangekondigd, maar werd verboden.

Brandweerlieden aan het werk bij het Parijse station Gare du Lyon.
Volledig scherm
Brandweerlieden aan het werk bij het Parijse station Gare du Lyon. © REUTERS
Treinstation Gare du Lyon in Parijs.
Volledig scherm
Treinstation Gare du Lyon in Parijs. © Shutterstock
  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.