Volledig scherm
© REUTERS

Trump: ‘Chinese regering stuurt troepen naar grens met Hongkong volgens onze inlichtingendiensten’

updateDe Chinese regering is troepen naar de grens met Hongkong aan het sturen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd op basis van verslagen van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij reageert daarmee op de oplopende spanningen in Hongkong. 

De Amerikaanse leider riep in zijn tweet beide partijen op om kalm te blijven. Ook zei hij te hopen dat deze ‘moeilijke situatie’ waarin China en Hongkong zich bevinden ten goede komt aan de ‘vrijheid’. ,,Ik hoop dat het vreedzaam zal lukken. Ik hoop dat niemand gewond raakt. Ik hoop dat niemand wordt gedood.”

Het is niet duidelijk of de president doelt op nieuwe troepenverplaatsingen of op eerdere legeroefeningen die China hield als reactie op de protesten in de stadstaat. Gisteren werd al een lange rij trucks van de Chinese paramilitaire politie-eenheid gesignaleerd in Shenzhen, een miljoenenstad aan de grens met Hongkong. Sommigen zagen die militaire oefening als een teken dat er nog extra mankracht zal worden ingezet tegen de demonstranten in de voormalige Britse kolonie.

Gewelddadiger 

De confrontaties tussen de politie en betogers in Hongkong worden steeds gewelddadiger. Onder meer op de luchthaven van Hongkong is de sfeer om te snijden. Vanavond kwam het tot een confrontatie tussen de politie en de betogers die de agenten de toegang probeerden te ontzeggen. Toen een gewonde uit de vertrekhal werd geëvacueerd, viel de oproerpolitie de hal binnen. Agenten duwden demonstranten weg en gebruikten pepperspray. Na die inval keerde de rust weer enigszins terug. 

Dit weekeinde kwam het bij een vreedzaam protest ook al tot een felle confrontatie: agenten vuurden rubberkogels af op demonstranten. Een jonge vrouw kreeg van dichtbij een klapkogel in haar oog, haar scheurde en ze moest met spoed worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Of de vrouw ooit nog kan zien, is niet duidelijk. Uit solidariteit met de jonge vrouw dragen sommige betogers een pleister op hun oog. 

Protest

Het protest duurt nu al tien weken. Aanvankelijk richtte het zich tegen een wet die uitlevering aan de Volksrepubliek China makkelijker zou maken, maar inmiddels gaat het meer om de invloed van China, dat als buitenland wordt gezien. 

De demonstranten eisen ondertussen daarnaast het aftreden van de pro-Chinese bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Zij lijkt echter onvermurwbaar; volgens haar duwen de betogers Hongkong in ‘een staat van paniek’. Ze houdt de demonstranten verantwoordelijk voor de economische schade die Hongkong door de onrust heeft geleid en verdedigde het harde politie-optreden van de afgelopen dagen. 

Hongkong is weliswaar onderdeel van China, maar heeft eigen wetgeving en bestuur.  

Bekijk ook deze video, waarin de spanningen in Hongkong worden uitgelegd:

 1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
 2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

  ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

  In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
 1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
  Video

  Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

  SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.