Volledig scherm
President Trump twitterde er weer driftig op los, dit keer was de baas van de FBI het mikpunt. © EPA

Trump haalt fel uit naar FBI-baas om Rusland-rapport

De Amerikaanse president Trump heeft zware kritiek geuit op FBI-directeur Christopher Wray. Hij deed dat zoals gebruikelijk op Twitter. ,,Hij zal nooit in staat zijn om de FBI weer goed te laten functioneren, ondanks het feit dat er geweldige mannen en vrouwen werken”, aldus de president.

Hij deed dit naar aanleiding van de voor hem ongunstige conclusies uit het rapport van de onafhankelijke inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie. Daaruit bleek dat er geen politieke vooringenomenheid bij de FBI was in het onderzoek naar het samenspannen van de Trump-verkiezingscampagne met Rusland.

Trump gebruikte meerdere tweets om de voor hem ongunstige conclusies uit het rapport aan te vallen. ,,Ik weet niet welk rapport Wray aan het lezen was, maar het was zeker niet het rapport dat mij werd gegeven,” schrijft president Trump.

De conclusie van het rapport was dat de FBI een legitieme reden had om te onderzoeken of toenmalig presidentskandidaat Donald Trump of zijn medewerkers hebben samengespannen met Rusland. Trump heeft veelvuldig ontkend met Moskou te hebben samengewerkt om de verkiezingen te beïnvloeden.

Trump en veel van zijn aanhangers stellen dat er voor de verkiezingen onwettige pogingen zijn gedaan, met name door de FBI, om het met verhalen ‘over Russische contacten’ Trump politiek uit te schakelen. Volgens Trump is toen een heksenjacht begonnen die nog steeds voortduurt, zoals nu in het Huis van Afgevaardigden.

De president kreeg vandaag twee aanklachten van het Huis van Afgevaardigden in het impeachment-onderzoek, de zogenoemde afzettingsprocedure tegen hem. Trump wordt machtsmisbruik en belemmering van het Congres ten laste gelegd.

 1. Alarmerende beelden uit Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  CORONAVIRUS UPDATE

  Alarmeren­de beelden uit Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend. Het coronavirus heeft al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.