Trump heeft ook thuis in Florida nog een probleempje
VideoEen afscheidsceremonie op een luchtmachtbasis en dan met Air Force One naar Florida. Zo zien de laatste uren van het presidentschap van Donald Trump (74) er vermoedelijk uit. Daarna neemt hij zijn intrek in zijn resort in Palm Beach, Florida. En dat leidt nu al tot grote ergernis bij zijn buren.
Delen per e-mail
De verhuiswagens zijn al gesignaleerd. Volgens de Britse krant The Guardian zijn Trumps buren rond zijn particuliere club Mar-a-Lago niet blij. Volgens de miljonairs in de buurt is het straks gedaan met hun rust als Trump er komt wonen en het een komen en gaan zal worden van bewonderaars. Dat zou ook extra risico op een coronabesmetting kunnen meebrengen.
Tijdens zijn presidentiële bezoeken aan Mar-a-Lago werd Trumps resort al door tientallen agenten bewaakt. Barricades blokkeerden de hoofdwegen en veroorzaakten lange files, tot grote ergernis van de buurt. Daarop besloot een groep boze buren juridisch advies in te winnen. Ze willen voorkomen dat de ex-president permanent in Mar-a-Lago gaat wonen, met alle overlast van dien.
Geen woning
Trump kocht het barokke resort met uitzicht op zee in 1985. Toen hij het landgoed in 1993 in een commerciële club veranderde, stemde Trump ermee in leden te verbieden om er meer dan 21 dagen per jaar te logeren. Buurtbewoners eisen nu dat het stadsbestuur deze afspraak handhaaft. Dat zou betekenen dat Trump zelf niet permanent in zijn resort zou kunnen wonen. De kwestie zou volgende maand door het stadsbestuur worden besproken.
In Palm Beach, gelegen op een eiland voor de kust van Florida, woont de rijkste 1 procent van Amerika. Aan de South Ocean Boulevard, die langs Mar-a-Lago loopt, staan enkele van ‘s werelds chicste strandhuizen. Eigenaren zijn onder meer cosmetische erfgename Aerin Lauder, miljardair-financier en Trumps adviseur Stephen Schwarzman en de inmiddels overleden voor pedofilie veroordeelde Jeffrey Epstein. Trump verbleef de afgelopen jaren vaak in Mar-a-Lago, dat hij ook wel het ‘Winter Witte Huis’ noemt. Hij ontving daar ook diverse wereldleiders.
Trump breekt traditie
Trump breekt met een lange traditie door morgen niet naar de beëdiging van zijn opvolger te gaan. Aanhangers die afscheid willen nemen van Trump, moeten vroeg uit de veren. Die plechtigheid staat gepland op vliegbasis Andrews bij Washington. Genodigden worden tussen 06.00 uur en 07.15 uur lokale tijd verwacht. Als Joe Biden om 18.00 uur Nederlandse tijd de ambtseed aflegt, zit Trump vermoedelijk al thuis in Mar-a-Lago.
Trump maakte op 8 januari bekend dat hij niet naar de machtsoverdracht in Washington gaat. Dat was twee dagen nadat zijn aanhangers het Capitool hadden bestormd. Het is nog onduidelijk of de president ook wil breken met een andere traditie: het achterlaten van een handgeschreven brief voor zijn opvolger in het Oval Office.
Bekijk hier onze video’s over de Amerikaanse verkiezingen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duitse geheime dienst mag AfD voorlopig niet als ‘verdacht’ behandelen
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst mag de AfD (Alternative für Deutschland) voorlopig niet behandelen als een ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme. Dat heeft een administratieve rechtbank in Keulen beslist. Het uitlekken van de verdenking tegen de oppositiepartij levert volgens de rechters een ‘onaanvaardbare’ verstoring op van de kansengelijkheid van politieke partijen, melden Duitse media. -
PREMIUM
Blijven dromen! Een plek naast de Grote Vier zit er voor Trump niet in
Na een turbulent presidentschap en niet minder chaotisch verlopen verkiezingen is hij morgen president af. Een terugblik in beeld op de vier jaren waarin Amerika schudde op zijn grondvesten. -
PREMIUM
Wordt Trump afgezet wegens aanzetten tot geweld? De Capitoolrellen van uur tot uur
Precies een week geleden bestormden aanhangers van president Donald Trump het Capitool in Washington. De balans: vijf doden, vele gewonden en tientallen arrestaties. Vandaag stemt het Huis van Afgevaardigden over een afzettingsprocedure wegens het aanzetten tot geweld. Wat gebeurde er die dag? Een reconstructie van uur tot uur. -
Update
Duitsland verlengt lockdown tot eind maart, stapsgewijs nieuwe versoepelingen
De lockdown in Duitsland wordt verlengd tot zeker 29 maart. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de ministers-presidenten van de zestien deelstaten woensdagavond afgesproken. Er komen vanaf maandag stapsgewijs nieuwe versoepelingen. -
PREMIUM
Zo kwam Sarkozy ten val: ‘De waarheid zal aan het licht komen’
Ex-president Nicolas Sarkozy van Frankrijk is veroordeeld tot een celstraf wegens corruptie. Dat kwam zelfs als een verrassing voor de Fransen, die toch wel wat gewend zijn.
-
Afgezette Myanmarese leider Suu Kyi weer voor de rechter
De afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi van Myanmar is vandaag via een videoverbinding voor de rechter verschenen. Ze leek volgens haar advocaat in goede gezondheid te zijn. -
Man overleeft ijsbeeraanval op Spitsbergen, eerste incident sinds dood Amsterdamse Job (39)
Bij een aanval door een ijsbeer op Spitsbergen is gisterochtend een man gewond geraakt. Hij werd met een helikopter overgevlogen naar het ziekenhuis in Longyearbyen, de belangrijkste nederzetting op de eilandengroep in de Noordelijke IJszee. De beer is doodgeschoten, melden Noorse media. -
Tweede arrestatie voor in coma slaan Franse journalist
De Franse politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor de zware mishandeling van een fotojournalist in Reims. De man zou Christian Lantenois (65) mogelijk met een stok hebben geslagen, toen het slachtoffer verslag deed van rellen tussen jeugdbendes. Het slachtoffer ligt sindsdien in coma.