Volledig scherm
Volgens president Trump is er van Russische inmenging geen sprake en is Muellers onderzoek een ‘heksenjacht’. © REUTERS

Trump over eindrapport Mueller: ‘Laat maar zien, het is één grote hoax’

De Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over de Ruslandonderzoeken aan justitieminister William Barr overhandigd, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Volledig scherm
Justitieminister William Barr. © AFP

Het rapport is nog vertrouwelijk, maar het Witte Huis heeft gereageerd door te stellen dat ‘de volgende stappen aan minister Barr’ zijn. Barr zal moeten beslissen hoeveel uit het rapport wordt onthuld. Ook is nog niet bekend of Trump of zijn campagneteam strafbare feiten hebben gepleegd. ,,Wij kijken uit naar het verdere verloop van het proces’’, liet Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders weten.

Het Witte Huis zou het rapport ook nog niet hebben ingezien, of zijn bijgepraat over de inhoud. Barr geeft aan dat hij dit het weekend het congres op de hoogte zal brengen van Muellers bevindingen. Mueller en zijn team onderzochten bijna twee jaar of er geheime afspraken bestonden tussen Moskou en het campagneteam van Donald Trump in de vermeende Russische pogingen om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

‘Heksenjacht’

Voor Trump waren de onderzoeken zeer onaangenaam. Verscheidene mensen uit zijn directe omgeving zijn al beschuldigd en gedeeltelijk veroordeeld. Trump typeert de onderzoeken geregeld als een ‘heksenjacht’. Geconfronteerd met persvragen over het rapport zei Trump vandaag zelf ook niet te weten wanneer het rapport openbaar wordt gemaakt. ,,Laat het maar naar buiten komen’’, reageerde Trump vol vertrouwen. ,,Laat het zien aan de mensen.’’

,,Er was geen verstandhouding met Rusland en geen obstructie van het onderzoek. Iedereen weet dat. Het is allemaal één grote hoax’’, voegde de president eraan toe. ,,Het is gewoon het vervolg van dezelfde heksenjacht en dat weten ze zelf ook. Achter gesloten deuren moeten ze erom lachen’’. Ook Muellers geloofwaardigheid bracht Trump op eigen wijze nog even aan de orde. ,,Ik heb een van de grootste verkiezingsoverwinningen ooit behaald. En nu wordt er een rapport over mij geschreven door iemand die nog nooit één stem heeft behaald.’’

Volledig scherm
Speciaal aanklager Robert Mueller. © REUTERS

Twee Democratische kopstukken van het Amerikaanse Congres willen dat heel het rapport hoe dan ook openbaar wordt gemaakt. Ook vinden ze het van belang dat Trump de bevindingen niet eerst mag inzien en dat het Witte Huis zich niet zal bemoeien met welke stukken al dan niet openbaar worden gemaakt.