Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump heeft 25 miljoen dollar aan hulp voor Palestijnse ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem ingetrokken. © AFP

Trump trekt financiële hulp aan Palestijnse ziekenhuizen in

De Amerikaanse president Donald Trump heeft 25 miljoen dollar aan hulp voor Palestijnse ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem ingetrokken. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard. De beslissing volgt op de aankondiging van de VS vorige week dat ze hun financiële steun aan de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNRWA) stopzetten.

,,De president heeft bevolen om de Amerikaanse hulp aan de Palestijnse Autoriteit en aan de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te herzien en te bepalen welke fondsen in overeenstemming zijn met de Amerikaanse nationale belangen", zei een woordvoerder van het ministerie. ,,Als gevolg van die herziening zal een bedrag van 25 miljoen dollar, dat aanvankelijk bestemd was voor het ziekenhuisnetwerk in Oost-Jeruzalem, anders worden aangewend. Het geld zal naar projecten gaan met een hogere prioriteit."

'Politieke chantage'

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft de beslissing veroordeeld. Ze spreekt van 'politieke chantage' en zegt dat de maatregel indruist tegen 'het menselijk fatsoen en de moraliteit'. ,,Door de vitale fondsen voor de ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem te schrappen, dreigt instabiliteit en worden duizenden Palestijnse patiënten gedupeerd", zo luidt het.

Vorige week kondigden de VS al aan dat ze hun steun aan de UNRWA volledig zullen schrappen. De VN-organisatie, waarvan de Amerikanen de grootste geldschieters waren, ondersteunt in de Gazastrook zo'n 5 miljoen mensen met voedselhulp, bestuurt 275 scholen en 22 gezondheidscentra.

 1. ‘Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump, mogelijk belemmering rechtsgang’
  Mueller ontevreden over Trump

  ‘Geen aanwijzin­gen Rus­land-connectie Trump, mogelijk belemme­ring rechtsgang’

  Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister William Barr vandaag. Uit het rapport blijkt wel dat Mueller er ‘niet voldoende vertrouwen in heeft‘ om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang tijdens het onderzoek. Er gaan nu stemmen op om Mueller onder ede te horen over zijn bevindingen.
 2. Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederlandse natuur, alles is dichtbij’
  PREMIUM

  Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederland­se natuur, alles is dichtbij’

  Een vijfde van de bevolking wil Rusland verlaten als ze de kans krijgt. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het internationale onderzoeksgroep Gallup. De afgelopen twaalf jaar lag dat percentage nog nooit zo hoog. Vooral jongeren willen weg. De bereidheid van mensen in de leeftijd van 30 tot 45 jaar om te vertrekken steeg van 7 tot 22 procent. Drie Russen vertellen waarom ze specifiek naar Nederland willen.