Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Tsunamigevaar na zware aardschok van 7,5 bij Russische eilandengroep Koerilen geweken

De eilandengroep Koerilen in de zee van Ochotsk ten oosten van Rusland en ten noorden van Japan is vannacht getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Na de schokken werd door de autoriteiten een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor het noorden van Japan en Hawaï. Het risico op vloedgolven is inmiddels voorbij.

De vrees voor een vernietigende vloedgolf bleek onterecht. Russische media meldden na de beving wel degelijk een tsunami maar die beperkte zich tot een golf van ongeveer een halve meter hoog. In Japan werd het tsunamigevaar weer snel ingetrokken, maar bewoners in het noorden moeten voorlopig wel in hoger gelegen gebieden blijven omdat er volgens meteorologen een risico is op flinke naschokken die toch nog golven kunnen veroorzaken. Dezelfde waarschuwing blijft van kracht op de Koerilen: eilandjes die in handen zijn van Rusland maar waar Japan ook recht op zegt te hebben. De ruzie tussen de landen over enkele eilanden duurt al vele jaren.

Volgens de Russische en Japanse autoriteiten heeft de aardbeving, waarvan het epicentrum ten noorden van de Koerilen lag, amper schade veroorzaakt. Er zijn nog geen meldingen van gewonden of dodelijke slachtoffers. Het gevaar voor een eventuele tsunami zal pas worden ingetrokken als het in het gebied rond de eilanden eb wordt. Nog altijd zijn kleine naschokken voelbaar.

57 kilometer diep

Aanvankelijk werd rekening gehouden met een enorme vloedgolf die mogelijk ook de westkust van Amerika en Canada zou kunnen raken. Dit omdat de beving plaatsvond op een diepte van bijna 57 kilometer in de aardbodem onder de zee van Ochotsk. Het risico bestond dat de bodem daar omhoog zou worden gedrukt waardoor het zeewater in allerlei richtingen kon worden ‘weggeduwd’ met als resultaat een tsunami. 

Volledig scherm
© EPA
  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.