‘Turkse troepen trekken Noord-Syrië binnen’
Video en updateTurkije is Noord-Syrië binnengevallen. De Turkse luchtmacht heeft eerst luchtaanvallen uitgevoerd op zeker vier grensplaatsen in Syrië. Daarna zijn Turkse troepen de grens overgestoken. De Syrische Koerden die het gebied controleren meldden bombardementen op Tel Abyad, Ras al-Ain, Qamishli en Ain Issa. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) melden dat er zeker vijf burgers zijn omgekomen.
Delen per e-mail
Turkse troepen trekken volgens het ministerie van Defensie in Ankara het noordoosten van Syrië binnen. President Erdogan had het begin van de operatie eerder op de dag aangekondigd. Zijn strijdkrachten begonnen met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen. Maar nu gaan ook grondtroepen het gebied binnen dat Ankara als een bufferzone wil inrichten en waar Turkse troepen Koerdische milities moeten verdrijven. Volgens de Koerdische milities van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) is een Turkse aanval in de grensplaats Tel Abyad afgeslagen.
Het is onduidelijk waar precies Turkse troepen in het offensief zijn. Ankara meldt dat ook het Syrisch Nationaal Leger in de aanval is gegaan. Het is een door Turkije gesteunde rebellengroep, ook bekend als Vrij Syrisch Leger, die vooralsnog voornamelijk ten westen van de rivier de Eufraat in Noord-Syrië actief is. In de Syrische burgeroorlog hebben Koerdische milities zich met vooral Amerikaanse steun meester gemaakt van bijna heel Syrië ten oosten van de rivier de Eufraat, vaak ten koste van andere bevolkingsgroepen. Het Nationaal Leger bestaat voornamelijk uit Arabische en Turkmeense Syriërs die nu met Turkse steun proberen de Koerden terug te dringen.
Volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn er slachtoffers onder de burgers, maar de organisatie noemde geen aantallen. Verder zijn grote groepen mensen op de vlucht geslagen.De actie komt nadat president Donald Trump besloot om Amerikaanse soldaten die in Noord-Syrië Koerdische troepen bijstaan weg te halen. De Koerdische strijders in het gebied bevestigen dat de Turkse luchtmacht begon met bombardementen.
Trump
President Trump veroordeelt Turkse aanval op Syrië. Hij noemt de Turkse operaties tegen Koerden in het noorden van het buurland “een slecht idee” en beklemtoont dat de Verenigde Staten er niet achter staan. Turkije wil al lang Koerdische milities in het noordoosten van Syrië bestrijden, maar werd geremd door de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in het gebied. Trump heeft Erdogan eerder deze week gewaarschuwd voor zware economische sancties als hij het te bont maakt in Syrië.
Turkije neemt onverantwoorde risico’s met de inval in Noord-Syrië, vindt minister van Defensie Ank Bijleveld. Volgens de bewindsvrouw zou Turkije “tot inkeer moeten komen en acties moeten staken”. Bijleveld onderstreept juist het belang van de bijdrage die de Koerden hebben geleverd aan de strijd tegen Islamitische Staat. “Na ISIS is juist stabiliteit en veiligheid het devies”, schrijft de bewindsvrouw op Twitter. “Nederlandse militairen leveren daar ook de komende tijd vanuit Irak een bijdrage aan, als bondgenoot in de anti-ISIS coalitie.”
Het kabinet en de Tweede Kamer hebben hun zorgen geuit over de acties van het Turkse leger in het grensgebied.
Vredeslente
,,Operatie Vredeslente gaat de terroristische dreiging tegen Turkije neutraliseren”, schrijft Erdogan op Twitter. ,,De operatie gaat leiden tot een veilige zone in het gebied. Syrische vluchtelingen kunnen dan weer terugkeren naar huis”, vervolgt de president.
De stap van Turkije zat er al langere tijd aan te komen. De Turkse regering wil Koerdische milities op afstand houden die, volgens de Turkse overheid, net als de Turks-Koerdische PKK uit terroristen bestaan. Erdogan wil daarnaast een gebied creëren waar twee tot drie miljoen Syrische vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Nu zitten die nog in Turkije.
De Amerikaanse president Trump liet gisteren weten dat vijftig Amerikaanse militairen uit het gebied zijn teruggetrokken.
Tekst loopt door onder het kaartje
Ambassadeur
De Amerikaanse ambassadeur in Turkije is door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken opgeroepen langs te komen om te worden geïnformeerd over de operatie die het Turkse leger is begonnen in Syrië. Dat meldden Amerikaanse media.
Turkije stond klaar om Syrië binnen te vallen nadat president Trump onverwacht bekendmaakte zijn troepen uit het gebied terug te trekken. De Amerikanen werkten daar samen met de Koerdische milities van de YPG. De Koerden houden ook honderden IS-strijders uit Europese landen gevangen. Trump wil dat Turkije die overneemt.
NAVO
NAVO-topman Jens Stoltenberg rekent erop dat Turkije terughoudend handelt bij zijn militaire operatie in het noorden van Syrië. Hij roept de NAVO-lidstaat op de winst die is gemaakt bij het terugdringen van terreurbeweging Islamitische Staat niet in gevaar te brengen.
Ankara heeft het bondgenootschap ingelicht over het offensief. Stoltenberg spreekt er vrijdag over met de Turkse president Erdogan. De Noor had op die dag al een bezoek gepland aan Istanbul om met Turkse leiders te praten.
Verder in het nieuws
-
Koninklijk werkpaard Elizabeth (93) doet het zowaar rustiger aan
Terwijl alle ogen gericht waren op de pijnlijke onthullingen over prins Andrew voltrok zich volgens royal watchers stilletjes een revolutie in het Britse koningshuis: koningin Elizabeth II is minder gaan werken. Zo blijkt nu ook uit haar werkschema. -
PREMIUM
Video & podcast Een zeebeving, tsunami en kernexplosie: hoe is het nu met inwoners van Fukushima?
Een zeebeving, een tsunami en een kernexplosie: het Japanse Fukushima werd negen jaar geleden getroffen door een serie rampen van bijna Bijbelse omvang. Op bezoek bij de inwoners die weer opkrabbelden. -
Gewelddadige protesten tegen ‘onrechtvaardige Indiase wet’ houden aan
Mensen in het oosten van India zijn weer de straat opgegaan om te protesteren tegen een omstreden minderhedenwet. Het is de vierde dag op rij van gewelddadige protesten. De wet zou moslims in het land marginaliseren. -
Dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland loopt op tot vijftien
Het dodental na de vulkaanuitbarsting op White Island is opgelopen tot vijftien, hebben de autoriteiten in Nieuw-Zeeland vandaag gemeld. In de nacht van vrijdag op zaterdag bezweek een 21-jarige Australische vrouw, schrijven media in Nieuw-Zeeland. -
Afgezette president Soedan tot 2 jaar veroordeeld
De Soedanese oud-president Omar al-Bashir (75) is vandaag door de rechtbank in de hoofdstad Khartoem veroordeeld tot twee jaar cel in een heropvoedingskamp voor corruptie.
-
Australische hitterecord van 50,7 graden kan sneuvelen
Australië zet zich schrap voor de warmste dag in de recente geschiedenis van het land. De hittegolf die al weken huishoudt, schuift op naar het oosten en daar zal de temperatuur verder oplopen, aldus de meteorologische dienst BOM. -
Schotten en Noord-Ieren willen uit Verenigd Koninkrijk
Boris Johnson gaat vandaag naar het noorden van Engeland om daar kiezers te bedanken voor het vertrouwen en de verkiezingswinst. Schotland en Noord-Ierland staan nog even niet op zijn agenda terwijl juist daar nu grote problemen dreigen. -
Noord-Korea doet weer een raketproef
Noord-Korea blijft Donald Trump tarten. Het land heeft vannacht een ‘cruciale test’ uitgevoerd ten behoeve van een nucleaire raket op de basis Sohae in het westen van het land, melden staatsmedia vanochtend.