Volledig scherm
Het schandaal veroorzaakt beroering tot in Rome. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Twee nonnen zwanger na missie in Afrika: Katholieke kerk start onderzoek

De Katholieke Kerk is een onderzoek gestart naar twee nonnen uit Italië die zwanger zijn geraakt tijdens een missie in Afrika. Het schandaal veroorzaakt beroering tot in Rome. 

De twee van oorsprong Afrikaanse vrouwen woonden en werkten in twee afzonderlijke kloosters in de provincies Messina en Ragusa in Sicilië en waren tijdelijk op liefdadigheidsmissie in Afrika. Ondanks hun ‘gelofte van kuisheid’ verwachten ze nu een kindje. Een van de nonnen, een moeder-overste, ontdekte haar zwangerschap zelf. De andere, een 34-jarige vrouw, vernam het volgens persbureau ANSA tijdens een medisch onderzoek dat volgde op buikpijnklachten.

De nonnen staan beide bekend om hun grote inzet maar het is hoogst onzeker of ze hun werk kunnen blijven uitoefenen. ,,Het schandaal veroorzaakt grote beroering’’, verklaarde een kerkelijke bron uit Rome tegenover het persbureau. ,,Het is duidelijk dat de vrouwen een seksuele relatie hebben gehad.’’ Er zou druk op de twee worden uitgeoefend om hun baan op te geven en de Katholieke Kerk te verlaten. 

Volledig scherm
De vrouwen woonden en werkten in Sicilië maar waren tijdelijk op missie in Afrika. © Shutterstock

Moeder-overste

De 34-jarige non zou zich in Palermo voorbereiden op de komst van haar kind en met de gedachte spelen het kloosterleven achter zich te laten. De moeder-overste is al teruggekeerd naar haar thuisland Madagaskar.

Een van de vrouwen zat in het klooster in de provinciehoofdstad Ragusa. Burgemeester Salvatore Riotta vertelde ‘dat het nieuws een schok was, maar dat het beter was stilgehouden’.

Volledig scherm
Paus Franciscus heeft nog niet gereageerd, maar het schandaal zou beroering veroorzaken tot in Rome. © Photo News

Seksueel misbruik

Hoe de vrouwen zwanger raakten en met wie ze seksuele relaties hadden, is niet bekend. Begin dit jaar gaf Paus Franciscus wel nog toe dat er in de Katholieke Kerk soms ook seksueel misbruik is bij nonnen. ,,Ik weet dat priesters en ook bisschoppen dat hebben gedaan. En ik geloof dat het nog steeds wordt gedaan’’, antwoordde hij op een vraag wat het Vaticaan tegen het seksueel misbruik van ordezusters wil ondernemen.

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’