Volledig scherm
Bloemen op de plek waar Lyra McKee om het leven kwam. © REUTERS

Twee verdachten opgepakt na dood journaliste bij rellen in Noord-Ierland

De Noord-Ierse politie heeft twee mannen, van 18 en 19 jaar oud, aangehouden in verband met de dood van de 29-jarige journaliste Lyra McKee. De vrouw kwam vrijdag om het leven bij onlusten in de Noord-Ierse stad Londonderry.

Volledig scherm
Lyra McKee. © AP

In de stad braken zware rellen uit na enkele invallen van de politie in woningen.  Bij de onlusten werd de politie beschoten en bekogeld met tientallen brandbommen, stenen en flessen. Ook werden enkele voertuigen in brand gestoken.

De politie maakte gisteren video-opnamen openbaar van een gemaskerde schutter bij de onlusten in Londonderry, die kogels afvuurde op politievoertuigen en toeschouwers. De doodgeschoten McKee zou naast een politiewagen hebben gestaan. De politie beschouwt de fatale schietpartij als een terroristisch incident.

Het vermoeden bestaat dat extremisten van de Real Irish Republican Army (Echte Ierse Republikeinse Leger) achter het dodelijke geweld zitten. De spanningen zijn toegenomen in de aanloop naar Pasen. Dan herdenken republikeinen de Paasopstand van 1916 tegen de Britse heerschappij in Ierland.

De Ierse premier Leo Varadkar zei in een reactie bedroefd te zijn over de gebeurtenissen. ,,We zullen niet toestaan dat degenen die geweld, vrees en haat propageren ons terugbrengen naar het verleden.’’ Tijdens een wake voor McKee zei haar partner dat haar ‘prachtige toekomst is uitgewist door een barbaarse daad’.

Volledig scherm
Agenten in de straten van Londonderry zoeken naar sporen. © REUTERS
  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.