Volledig scherm
Bloemen op de plek waar Lyra McKee om het leven kwam. © REUTERS

Twee verdachten opgepakt na dood journaliste bij rellen in Noord-Ierland

De Noord-Ierse politie heeft twee mannen, van 18 en 19 jaar oud, aangehouden in verband met de dood van de 29-jarige journaliste Lyra McKee. De vrouw kwam vrijdag om het leven bij onlusten in de Noord-Ierse stad Londonderry.

Volledig scherm
Lyra McKee. © AP

In de stad braken zware rellen uit na enkele invallen van de politie in woningen.  Bij de onlusten werd de politie beschoten en bekogeld met tientallen brandbommen, stenen en flessen. Ook werden enkele voertuigen in brand gestoken.

De politie maakte gisteren video-opnamen openbaar van een gemaskerde schutter bij de onlusten in Londonderry, die kogels afvuurde op politievoertuigen en toeschouwers. De doodgeschoten McKee zou naast een politiewagen hebben gestaan. De politie beschouwt de fatale schietpartij als een terroristisch incident.

Het vermoeden bestaat dat extremisten van de Real Irish Republican Army (Echte Ierse Republikeinse Leger) achter het dodelijke geweld zitten. De spanningen zijn toegenomen in de aanloop naar Pasen. Dan herdenken republikeinen de Paasopstand van 1916 tegen de Britse heerschappij in Ierland.

De Ierse premier Leo Varadkar zei in een reactie bedroefd te zijn over de gebeurtenissen. ,,We zullen niet toestaan dat degenen die geweld, vrees en haat propageren ons terugbrengen naar het verleden.’’ Tijdens een wake voor McKee zei haar partner dat haar ‘prachtige toekomst is uitgewist door een barbaarse daad’.

Volledig scherm
Agenten in de straten van Londonderry zoeken naar sporen. © REUTERS
  1. ‘Extreemste vrouwelijke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    ‘Extreemste vrouwelij­ke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    In Groot-Brittannië is de 49-jarige Vanessa Marks, die in 2009 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van baby’s en peuters in het kinderdagverblijf waar ze werkte, vrijgelaten. De vrouw zat tien jaar in de cel. Volgens de Britse staatssecretaris voor gevangeniszaken en reclassering Lucy Frazer vormt Marks geen gevaar meer voor de samenleving. Familieleden van slachtoffertjes zijn echter woest. ,,Als ik haar op straat zie, vermoord ik haar.”