Tob Cohen en zijn vrouw Sarah Wairimu.
Volledig scherm
Tob Cohen en zijn vrouw Sarah Wairimu. © Privébeeld

Tweede verdachte zaak vermoorde Tob Cohen wil ook vrij

De tweede verdachte in de moordzaak van de Nederlandse zakenman Tob Cohen heeft de Keniaanse rechter gevraagd om hem op borgtocht vrij te laten. Peter Karanja liet de rechtbank weten dat hij al meer dan dertig dagen in de cel zit en dat hij bereid is zich te houden aan alle door de rechtbank opgelegde voorwaarden, melden Keniaanse media.

Volgens Karanja is hij tijdens zijn hechtenis een aantal keer meegenomen voor ondervraging en tot diep in de nacht verhoord. ,,Ik ben van mening dat dit niet correct is en alleen bedoeld was om me fysiek en mentaal te martelen voor het verkrijgen van informatie die ik duidelijk niet kon geven’’, meldt hij in zijn aanvraag. De rechtbank zal waarschijnlijk dinsdag over het verzoek besluiten.

Karanja is vorige week officieel aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op de Nederlandse zakenman, die al langere tijd in Kenia woonde. Karanja, de vermeende minnaar van Cohens echtgenote Sarah Wairimu en ceremoniemeester op het huwelijk van haar dochter, vertelde de politie eerder dat Sarah achter de moord op haar man zit. Hij gaf de politie ook de namen van een stuk of vier personen die volgens hem betrokken waren bij de moord. Zij voerden volgens hem het ‘vuile werk’ uit, variërend van het regelen van de huurmoordenaars, het martelen van de Nederlander en het dumpen van zijn lichaam in een lege septic tank in diens tuin tot het dichtmetselen van de tankopening.

Echtgenote hoofdverdachte

Cohens vrouw Sarah is de hoofdverdachte in de zaak, maar werd vorige week na 44 dagen detentie vrijgelaten. Volgens de aanklagers heeft ze de moord met zo'n twintig anderen beraamd en gepleegd. Een van hen zou Karanja zijn. Zijn verklaring leidde volgens Keniaanse media tot de vondst van de stoffelijke resten van Cohen, die bijna twee maanden spoorloos was. Zowel Wairimu als Karanja zegt onschuldig te zijn.

Tob Cohen stierf door een klap met een bot voorwerp op de rechterkant van zijn hoofd, zo bleek uit de autopsie in september. Rechercheurs ontdekten het lichaam van Cohen in een septic tank bij zijn villa in Kitisuru, bijna twee maanden nadat de Nederlander vermist was geraakt. De zoektocht naar de Nederlander en de daders van zijn vermissing werd breed uitgemeten in de Nederlandse, Keniaanse en internationale media.

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.