Saturnus
Volledig scherm
Saturnus © Shutterstock

Twintig nieuwe manen ontdekt rond planeet Saturnus

Wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt die in een baan rond de planeet Saturnus draaien. Het totaal aantal manen van de planeet (gerekend vanaf de zon de zesde) komt daarmee uit op precies 82. Daarmee breekt Saturnus het record van Jupiter, die voor zover bekend 79 manen heeft. Van de twintig getraceerde Saturnusmanen draaien er drie met de planeet mee. De zeventien andere nieuwelingen gaan tegen de ‘stroom’ in. 

 1. Iraanse man (27) viert uitschakeling WK en wordt ‘doodgeschoten door politie’, voetballer in shock

  Iraanse man (27) viert uitschake­ling WK en wordt ‘doodge­scho­ten door politie’, voetballer in shock

  In Iran is een jonge man doodgeschoten door Iraanse ordetroepen toen hij de uitschakeling van zijn land op het WK voetbal in Qatar op straat wilde vieren, melden internationale mensenrechtenorganisaties. Het dodelijke slachtoffer is de 27-jarige Mehran Samak, een goede bekende van één van de basisspelers van het Iraanse elftal. ,,Op een dag zullen de maskers vallen”, schrijft international Saeid Ezatolahi op Instagram.
 2. LIVE | Kiev: ‘Russen trekken zich terug van rivieroever tegenover de stad Cherson’
  OORLOG OEKRAÏNE

  LIVE | Kiev: ‘Russen trekken zich terug van rivieroe­ver tegenover de stad Cherson’

  Russische troepen trekken zich terug van de oostelijke Dnipro-oever tegenover de stad Cherson. Dat meldt het Oekraïense leger donderdag op basis van informatie van de militaire inlichtingendienst. ‘Een afnemend aantal Russische soldaten en militair materieel kan worden waargenomen in de stad Olesjky’, luidt het donderdag in een verklaring. In het gebied zijn alleen nog Russische reservisten gestationeerd, luidt het, wat zou betekenen dat de elite-eenheden zijn teruggetrokken.Volg alle ontwikkelingen in het liveblog hieronder.