Volledig scherm
Een van de nepauto's. © AP

Vader en zoon gearresteerd voor namaken van Ferrari's en Lamborghini's

De politie in Brazilië heeft een illegale autofabriek opgerold waar al geruime tijd sportwagens van de merken Ferrari en Lamborghini werden nagemaakt. De net echt lijkende bolides werden verkocht voor prijzen tussen de 40.000 en 55.000 euro. Dat is een fractie van wat de peperdure Italiaanse auto's normaal gesproken kosten. 

Bij het bedrijf in de zuidelijke staat Santa Catarina werden een vader een zoon gearresteerd. Ze worden niet alleen verdacht van het illegaal nabouwen en bijna exact kopiëren van de wagens, maar ook van het niet naleven van beschermde en gepatenteerde industriële eigendomsrechten. Zo werden nagemaakte logo's aangetroffen, die waren aangebracht in autostoelen en op andere onderdelen en accessoires. In de garage werden in totaal acht Ferrari's en Lamborghini's in verschillende staten van afwerking aangetroffen. Alle voertuigen zijn in beslag genomen. 

De politie gaat onderzoeken waar het duo de goedkopere namaakonderdelen vandaan haalde. De fabrikanten van de echte bolides hebben inmiddels een officiële klacht ingediend tegen de clandestiene praktijken in Brazilië. Niet alleen omdat de merken werden nagemaakt, maar ook omdat de bedrijven inkomsten zijn misgelopen. Ze hadden immers liever echte wagens willen verkopen die, afhankelijk van het model en de uitvoering, in prijs kunnen variëren van een ton tot zelfs een half miljoen euro. 

Dealers

Volledig scherm
Namaaklogo's © AP

Onduidelijk is nog hoeveel nepauto's er in de fabriek zijn geproduceerd. Om daar achter te komen is de complete administratie in beslag genomen. Ook zal worden gezocht naar de kopers van de ‘Ferrari’s’ en ‘Lamborghini's’. De politie kwam de illegale praktijken op het spoor na tips van echte dealers die namaakwagens in hun garages kregen voor onderhoud. Ferrari en Lamborghini hebben vervolgens aangedrongen op een onderzoek naar de herkomst van de neppers.

Het is zeker niet de eerste keer dat de bolides zijn nagemaakt. Recent werd bekend dat een vader en zoon uit Amerika met behulp van drie 3D-printers een Lamborghini Aventador aan het nabouwen zijn. Die exclusieve sportwagen kost, afhankelijk van de uitvoering, in het echt tussen de 300.000 en 565.000 euro, maar de twee zeggen de bolide te kunnen bouwen voor een slordige 20.000 euro: vijftien keer goedkoper dan het voordeligste origineel.

Hoewel hun creatie straks lijkt op de Aventador, zit er geen Lamborghini-motor onder de motorkap. ,,Te duur! De motor is in werkelijkheid een LS1 V8 die we uit een 16 jaar oude Chevrolet Corvette hebben gesleuteld. Wel hebben we twee turboversterkers toegevoegd vanwege het lekkere, brommende geluidseffect dat daarmee ontstaat.”

Wanneer hun namaakbolide voltooid is, weten vader en zoon nog niet. Ze zijn niet strafbaar, omdat ze overduidelijk en in de openbaarheid een namaakauto aan het maken zijn. Daarnaast gebruiken ze ook nog originele onderdelen zoals ramen en scharnieren. 

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP