Volledig scherm
Kim Jong-un woont een concert bij vanwege het Chinees nieuwjaar. © AFP

Van aardbodem verdwenen tante Kim Jong-un na zes jaar toch weer naast hem gezien

Kim Kyong-hui is voor het eerst in zes jaar weer in het openbaar gezien. De tante van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zat bij hem in de buurt tijdens een concert vanwege het Chinees nieuwjaar.

Na 2013 verdween de tante grotendeels uit beeld, nadat haar man Jang Song-thaek werd geëxecuteerd door Kim Jong-un. Samen met haar man vormde Kim Kyong-hui een belangrijk en machtig koppel in Noord-Korea. Jang stond tot het aantreden van Kim Jong-un in 2011 bekend als de nummer twee van het land.

Van de tante werd lange tijd zelfs gedacht dat ze was overleden. Nu blijkt dus dat ze niet alleen nog in leven is, maar dat ze - afgaande op de plek waar ze zat - toch ook weer een belangrijke rol in de entourage van Kim Jong-un heeft gekregen. Het Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA noemde Kim als tweede. KCNA meldt de aanwezigen meestal op basis van hun status.

Volledig scherm
Kim Jong-un's oom Jang Song-thaek wordt gearresteerd tijdens een vergadering in 2013. © EPA
  1. Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelingen, NAVO solidair met Turkije
    UPDATE

    Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelin­gen, NAVO solidair met Turkije

    Turkije houdt Syrische vluchtelingen die naar Europa willen niet langer tegen als de situatie in Idlib verder verslechtert. Turkije zou zich in dat geval niet meer gebonden voelen aan de afspraken met de EU uit 2016. De EU vindt dat de deal nog wel staat. Intussen verscherpen Griekenland en Bulgarije de controles bij de Turkse grens. De NAVO-landen zijn solidair met Turkije en roepen Syrië en Rusland op hun offensief in Syrië te staken.