Tob Cohen en zijn vrouw Sarah Wairimu
Volledig scherm
Tob Cohen en zijn vrouw Sarah Wairimu © privé

Verdachte weduwe Tob Cohen officieel aangeklaagd voor moord

De Keniaanse weduwe van de Nederlandse zakenman Tob Cohen, Sarah W., is vandaag in Nairobi officieel beschuldigd van moord op haar echtgenoot. W. verklaarde zich in de rechtbank niet schuldig en vroeg om op borgtocht te worden vrijgelaten.

De echtgenote van de voormalig Philips-topman zit al meer dan een maand vast. Volgens de aanklagers is de moord in juli door W. samen met ongeveer twintig anderen beraamd en gepleegd. Geen enkele andere verdachte was aanwezig. Het is onduidelijk hoeveel vermoedelijke medeplichtigen of mededaders gevangen zijn gezet. 

De verklaring van één aangehouden hoofdverdachte, Peter Karanja, leidde volgens Keniaanse media tot de vondst van de stoffelijke resten van Cohen. Hij was sinds 19 juli spoorloos. Volgens W. was hij op reis naar Thailand. 

Het lijk van Cohen is 13 september in een oude afgedekte watertank achter zijn huis aangetroffen. Cohen lag al geruime tijd in een vechtscheiding met zijn vrouw en de politie arresteerde W. al voor de vondst van het lichaam van haar man. Cohen is inmiddels begraven.

Karanja is vandaag na W. voorgeleid. Hij heeft verklaard ziek te zijn en moet na medisch en psychisch onderzoek volgende week vrijdag terugkeren in de rechtszaal. W.’s advocaat Philip Murgor was donderdag weer van de partij. In de vorige zitting betwistten aanklagers dat Murgor advocaat kon zijn in verband met andere functies, maar dat is volgens de rechters ongegrond.

Tob Cohen is eind september begraven op de Joodse begraafplaats in Nairobi.
Volledig scherm
Tob Cohen is eind september begraven op de Joodse begraafplaats in Nairobi. © EPA

In De Ochtend Show to go spraken we vorige week met fotojournalist Joost Bastmeijer, die in Nairobi woont, over de zaak. 

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Tienduizenden betogen in Washington tegen racisme en politiegeweld, Witte Huis zwaarbewaakt
  Wereldwijd demonstraties

  Tienduizen­den betogen in Washington tegen racisme en politiege­weld, Witte Huis zwaarbe­waakt

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Londen kwam het daarbij tot ongeregeldheden. In Washington zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan voor ‘een van de grootste demonstraties ooit’.