Volledig scherm
Comapatiënt Vincent Lambert en zijn echtgenote Rachel in het ziekenhuis in Rheims. © epa

Verlamde Fransman moet voorlopig in leven blijven

De Franse man die al zes jaar kunstmatig in leven wordt gehouden, mag voorlopig niet geëuthanaseerd worden. Dat heeft het Europees hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bepaald.

Het hoogste Franse gerechtshof had gisteren juist een uitspraak gedaan waardoor de verzorging van de 38-jarige Vincent Lambert, die verlamd is aan alle vier zijn ledematen, stopgezet mag worden. Maar het EHRM vraagt nu om de man in leven te houden zolang het mensenrechtenhof zich niet zelf over de zaak heeft gebogen.

De Raad van State in Frankrijk oordeelde dinsdag dat de beslissing van het ziekenhuis van Reims om een punt te zetten achter de behandeling van Vincent Lambert legaal is. Eerder hadden dokters, en ook zijn echtgenote, gepleit voor die stopzetting.

Ouders in beroep
De ouders van de man willen echter dat hij verder verzorgd wordt. En om hun gelijk te krijgen zijn ze naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gestapt, zo wordt vanuit Straatsburg meegedeeld. Daarom vraagt het EHRM nu om 'de uitvoering van het arrest' van de Raad van State te schorsen 'voor de duur van de procedure voor het Hof'.

Het EHRM kan in uitzonderlijke gevallen dergelijke tijdelijke maatregelen aan landen opleggen wanneer er voor de eisende partijen een 'reëel risico op ernstige en onherstelbare schade' bestaat. Later zal het Hof zich dan uitspreken over de grond van de zaak. Het EHRM benadrukt wel dat deze zaak 'met prioriteit" zal worden behandeld, aangezien de gewone procedure meerdere jaren in beslag neemt.

  1. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
    PREMIUM

    Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

    Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.