Veulentje bleef 40.000 jaar perfect bewaard door permafrost

VideoRussische en Japanse paleontologen hebben een unieke ontdekking gedaan. In Oost-Siberië vonden ze een 40.000 jaar oud veulen dat al die tijd perfect geconserveerd is gebleven. Van vacht tot organen: het beest is in zeldzame conditie. 

Volledig scherm
© AP

Een goudmijn voor archeologen en paleontologen: de Batagai-krater in Oost-Siberië. Dit stuk land is ongeveer een kilometer lang en verzakt sinds de jaren zes door het ontdooien van de aardbodem. Dit maakt dat er steeds meer fossielen kunnen worden opgegraven. Zo ook afgelopen maand, toen een team van onderzoekers vijf dagen aan de slag ging in de krater. En met succes.

,,Dit veulen heeft geen beschadigingen aan de botten als de organen en zelfs de vacht is nog intact. Het is ongelooflijk bijzonder om dit te vinden," vertelt het hoofd van het Yakutia Mammoth Museum tegenover de Siberian Times.  Het beest heeft een schofthoogte van 98 centimeter en is destijds mogelijk verdronken. Het gaat om een zogeheten Lenskaya, een paardachtige die inmiddels is uitgestorven. 

En nu? Eerst wordt de inhoud van de maag onderzocht om meer te leren over het dieet van de dieren. Later wordt nog een autopsie uitgevoerd op het dier. 

Volledig scherm
© AP
  1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
  2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

    Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

    Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.