Via deze kunstgrepen blijft technologie uit het Westen naar Rusland stromen ondanks sancties: ‘Russische raketten zitten vol westerse onderdelen’
De Russische wapenindustrie is onderhevig aan zware westerse sancties. Maar toch draaien de fabrieken op volle toeren en slaagt Moskou er nog steeds in om nieuwe tanks en raketten produceren. Het Oekraïense leger blijft bovendien westerse elektronische componenten ontdekken in wapens die door Russische soldaten aan het front zijn achtergelaten. Hoe is dit mogelijk?
“Zonder westerse technologie zou het Russische leger de oorlog tegen Oekraïne niet kunnen voeren zoals het dat al maanden doet”, zegt James Byrne van de Britse denktank RUSI (Royal United Services Institute for Defence and Security Studie). Byrne en zijn team hebben de Russische toeleveringsketens voor militaire hightechonderdelen bestudeerd en komen tot een ontstellende conclusie. “Cruciale onderdelen van veel Russische raketten komen uit het Westen”, klinkt het.
De Russische wapenindustrie was al onderworpen aan sancties na de annexatie van de Krim in 2014. Rusland heeft vervolgens geanticipeerd op het feit dat het Westen de sancties nog zou aanscherpen na de inval in Oekraïne. Zo hebben Russische staatsbedrijven grote hoeveelheden elektronische componenten ingevoerd voordat de oorlog begon. Volgens RUSI gebeurde dat veelal via draaischijf Turkije. Veel Russische zakenlieden hebben speciaal daarvoor in dat land bedrijven opgericht.
Lees verder onder de foto.
Maar sinds de Russische invasie van Oekraïne is de toevoer van westerse onderdelen helemaal niet gestopt. Integendeel. In de eerste zeven maanden van de oorlog kwam volgens persbureau ‘Reuters’ voor minstens 2,6 miljard dollar (2,4 miljard euro) aan elektronische componenten in Rusland terecht. Minstens 777 miljoen dollar (714 miljoen euro) daarvan kan gelinkt worden aan onderdelen van westerse ondernemingen. Het gaat onder meer om onderdelen van Amerikaanse techbedrijven zoals Intel, Advanced Micro Devices (AMD) en Texas Instruments, maar ook om producten van bijvoorbeeld het Duitse Infineon.
Toen westerse landen sancties oplegden, was de hoop groot dat de productie van kruisraketten en andere wapens op korte termijn onmogelijk zou zijn voor de Russische agressor. “Tot nu toe is die hoop niet uitgekomen”, zegt András Rácz, Rusland-expert bij de Duitse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen (DGAP). “Rusland ontvangt nog steeds microprocessoren en halfgeleiders via derde landen”, verklaart hij aan RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND)
Azië
Sinds de zomer worden in Rusland ook aanzienlijk meer producten uit India en China ingevoerd dan voorheen. Er vinden steeds meer vrachtvluchten tussen China en Rusland plaats. Verschillende Chinese luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air China en China Eastern Airlines, hebben al passagiersvliegtuigen omgebouwd tot vrachtvliegtuigen, zo heeft ‘RND’ ontdekt.
Hongkong blijkt dan weer het nieuwe toevluchtsoord geworden te zijn voor Russische bedrijven die anders door de sancties nauwelijks zaken kunnen doen. Russen die in de VS of Europa wonen, hebben nepbedrijven opgericht om elektronische componenten met behulp van vervalste documenten en via Azië naar Rusland te brengen.
Lees verder onder de foto.
Huishoudelijke apparaten
Maar er is nog een manier waarop westerse elektronica in Russische wapensystemen terechtkomt. Zo heeft RUSI een lijst met 600 westerse elektronische componenten bestudeerd die zijn aangetroffen in Russisch wapentuig in Oekraïne. Veelal blijkt het om standaardonderdelen te gaan die ook in huishoudelijke apparaten worden gebruikt en daarom niet onder de sancties vallen.
Mobiele telefoons, laptops en soortgelijke producten zijn bewust niet door het Westen gesanctioneerd om de mensen in Rusland de kans te geven zich over de oorlog te informeren buiten de staatsmedia om. Zo komen elektronische componenten Rusland binnen zonder dat de sancties worden geschonden. Sommige onderdelen worden vervolgens gebruikt om raketten, tanks en andere wapens te bouwen.
De grote hoeveelheden elektronische componenten die Rusland aan het begin van de oorlog importeerde, raken volgens waarnemers wel steeds meer op. Maar de Russische wapenindustrie kan dus duidelijk niet worden lamgelegd door sancties, hoogstens afgeremd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Antwerpse politie vindt explosief tijdens huiszoeking bij 18-jarige drugsdealer
De politie van Antwerpen heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosief gevonden in een woning in de Biekorfstraat, in het noorden van de stad. Dat gebeurde bij een huiszoeking bij een 18-jarige drugsdealer.Antwerpen -
klimaatverandering
Steun VN-lidstaten voor bedreigd Vanuatu: advies gevraagd van Internationaal Gerechtshof
De lidstaten van de Verenigde Naties (VN) willen advies van het Internationaal Gerechtshof over het tegengaan van klimaatverandering. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN konden alle landen zich vinden in de adviesaanvraag. Ze willen dat het hof, dat in het Vredespaleis in Den Haag zetelt, duidelijk maakt welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen ‘tegen de uitstoot van broeikasgassen door de mens’. -
PREMIUM
Rusland oefent met nucleaire Yars-raketwerper: wat kan die en hoe groot is de kans dat Poetin hem inzet?
De Russische troepen zijn aan het oefenen met hun nieuwste ballistische raketwerper, genaamd Yars. Is het hun bedoeling om deze nucleaire raketten binnenkort op westerse landen te laten neerkomen? De Belgische luitenant-kolonel Tom Simoens ziet er vooral veel spierballengerol in, maar waarschuwt voor de gevolgen als Rusland het tuig ooit écht zou inzetten. “Het zijn deze wapens waar de Russen het over hebben wanneer ze zeggen dat ze Londen kunnen platleggen.” -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.
-
Media: Jury buigt zich pas na Pasen over mogelijke vervolging Trump
De speciale jury die zich buigt over de mogelijke vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump in de zaak rond zwijggeld voor een pornoster komt op z'n vroegst pas na Pasen weer bij elkaar. Dat betekent dat een besluit nog weken op zich kan laten wachten, melden Amerikaanse media. Bronnen melden aan nieuwssite Politico dat dit dit zelfs pas eind april kan zijn. -
-
-
UPDATE
Zeker drie doden, mogelijk honderden gewonden door zware tornado in Arkansas
Een zware tornado heeft vrijdag de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen en het leven gekost aan drie mensen. Plaatselijke media melden mogelijk honderden gewonden en veel schade. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.