VN-gezant Hennis: neerslaan protesten Irak ontoelaatbaar

Update / videoDe Iraakse regering moet stoppen met het neerslaan van vreedzame protesten, daarvoor pleit VN-gezant voor Irak Jeanine Hennis in een verklaring. Demonstranten in het hele land eisen sinds oktober het vertrek van de regering. Bij protesten vielen sindsdien bijna 460 doden en 25.000 gewonden.

Hennis maant de Iraakse regering ook tot haast met het doorvoeren van hervormingen en uit haar zorgen over mensenrechtenschendingen. Twee maanden geleden beloofde premier Adel Abdul Mahdi om op te stappen. Het is de politieke partijen echter nog steeds niet gelukt om een nieuwe regering te vormen.

De VN-gezant zegt dat alle partijen erkennen dat hervormingen dringend nodig zijn. ,,Het is hoog tijd dat de daad bij het woord wordt gevoegd’’, zegt Hennis. ,,Hoewel recente ontwikkelingen in de regio afgelopen weken veel aandacht opeisen, mogen deze de gegronde eisen van het Iraakse volk niet overschaduwen’’, aldus Hennis. Daarmee verwijst ze naar de bestorming van Iraakse demonstranten van de Amerikaanse ambassade in Irak, het doden van de Iraanse generaal Soleimani door een Amerikaanse drone en de Iraanse reactie daarop.

Volledig scherm
Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens een persconferentie in Irak in november 2019. © AFP

Nieuwe demonstratie

Betogers trokken vandaag weer de Iraakse straten op nadat een deadline voor hervormingen die zij de interim-regering hebben gesteld, verstreek. Daarbij laaide het geweld tussen demonstranten en veiligheidstroepen opnieuw op. Er vielen ongeveer twintig gewonden, zegt een ingewijde.

De demonstranten eisen vervroegde verkiezingen onder een nieuwe kieswet, een onafhankelijke premier en dat corruptie wordt aangepakt. Ook willen zij dat Mahdi en zijn regering zich houden aan de belofte om definitief op te stappen. De betogers hebben alle tot nu toe voorgestelde opvolgers van Mahdi publiekelijk afgewezen.