VN-vluchtelingenbaas: VS-uitzettingen Haïtianen mogelijk onwettig
De massale uitzetting van Haïtianen uit de Verenigde Staten zonder vaststelling of ze bescherming behoeven kan in strijd zijn met het internationaal recht, zei dinsdag Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties, in een verklaring.
De regering van de Amerikaanse president Joe Biden doet de uitzettingen op basis van Title 42, een artikel van de openbare gezondheidswet die toestaat om tijdens een pandemie buitengewone maatregelen te treffen om de volksgezondheid te waarborgen. Onder de voormalige president Donald Trump werd Title 42 tijdens het begin van de coronapandemie ingezet om de noordelijke en zuidelijke grens van de VS, met Canada en Mexico, hermetisch af te sluiten.
Hierdoor kwamen er ook geen migranten meer binnen, wat volgens mensenrechtenactivisten precies de bedoeling van de regering was. De ambtenaren van Trump hielden altijd vol dat de maatregel slechts bedoeld was om de verspreiding van het coronavirus onder de grenswacht en in faciliteiten van de immigratiedienst in te dammen.
Mensen die momenteel de VS binnenkomen, krijgen onder Title 42 veelal niet de kans om asiel aan te vragen. Daar neemt Grandi aanstoot aan. Hij beschuldigt de VS ervan dat zij ‘de meeste mensen die aan de zuidwestelijke landgrens van de VS aankomen elke mogelijkheid ontzeggen om asiel aan te vragen’. De VS zouden hiermee ‘internationale normen’ schenden, aldus Grandi.
Grandi toonde zich geschokt door beelden van wat hij ‘erbarmelijke omstandigheden’ noemde onder een betonnen viaduct in Del Rio, Texas, waar zich zondag meer dan 14.000 Haïtianen hadden verzameld in de hoop asiel aan te vragen. Beelden van grenswachten te paard die teugels als zwepen gebruikten tegen migranten gingen de wereld over.
,,Hoewel sommige mensen aan de grens misschien geen vluchtelingen zijn, zou iedereen die beweert gegronde angst te hebben voor vervolging in hun land van herkomst asiel moeten kunnen aanvragen”, zei Shabia Mantoo, woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Pas als die aanvraag beoordeeld is, kan iemand volgens Mantoo worden uitgezet of gedeporteerd.
Kritiek op Biden
De omstandigheden langs de Amerikaanse zuidgrens met Mexico hebben ook in de Amerikaanse politiek tot reuring geleid. Zo noemde de Republikeinse senator Mitt Romney het kamp dinsdag ‘een ramp’.
Ook vanuit zijn eigen partij kreeg de Democratische president Joe Biden kritiek over de uitzettingen. Senaatsleider Chuck Schumer noemde het uitzetten van migranten naar Haïti ‘in strijd met het gezond verstand’. Ook uitte hij zijn woede over de tactieken die grenswachten gebruiken om de menigte onder controle te houden.
Sinds zondag zijn er vanuit het kamp in Del Rio enkele honderden mensen naar Haïti gestuurd. Duizenden meer zijn overgebracht naar Amerikaanse gevangenissen en opvangcentra. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas kondigde aan dat vanaf dinsdag deportatievluchten naar Haïti vertrekken.
Aan de Mexicaanse kant van de grens is een nieuw kamp ontstaan, waar migranten worden geholpen door groepen zoals het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen, evenals het migratiebureau van de VN. Bewoners van het nabijgelegen Ciudad Acuna brengen voedsel naar de migranten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
‘Hij belde naar mijn werk en zei dat ik met een kleuter in bed had gelegen’: vrouw wordt drie jaar gestalkt na kennismaking via datingsite
“Ze droomde van huisje-tuintje-kindje. Nu wil ze nooit nog een man.” De advocaat van een jonge vrouw liet er in de rechtbank geen twijfel over bestaan wat de impact was van drie jaar extreme stalking. Dader was een 30-jarige man die het slachtoffer via een datingsite leerde kennen. En die duidelijk niet kon aanvaarden dat er geen relatie uit voortkwam. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Australië wil na Elizabeth II geen Charles III op vijfdollarbiljet
Australië gaat het portret van de Britse koningin Elizabeth op nieuwe biljetten van vijf dollar niet vervangen door het hoofd van haar opvolger, koning Charles III. In zijn plaats komt een nog niet gekozen beeltenis, die een eerbetoon zal zijn aan de inheemse bewoners van Australië. -
Geschokte reacties op beelden van grenspolitie VS die migranten te paard opjaagt
In de Verenigde Staten is geschokt gereageerd op beelden van grensbewakers die te paard migranten opjagen.
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
-
-
Noodtoestand Peru uitgebreid en verlengd om politieke crisis
De Peruaanse regering heeft de noodtoestand in het land uitgebreid en verlengd. Het Zuid-Amerikaanse land verkeert in een politieke crisis, waarbij al twee maanden grootschalige demonstraties worden gehouden tegen president Dina Boluarte. Daarbij zijn al zeker 48 mensen omgekomen. -
Turkije pakt vijftien verdachten op om mogelijke dreiging Nederlands consulaat na koranverscheuring
De Turkse inlichtingendienst MIT en de politie zijn een onderzoek gestart naar een mogelijke dreiging dat Islamitische Staat aanslagen wilde plegen op het Nederlandse en het Zweeds consulaat in Istanbul. Die volgde op de rel twee weken geleden in Den Haag en Stockholm rond een verscheuring en een verbranding van een koran.