Volledig scherm
Volkswagen moet flink in de buidel tasten voor de sjoemeldiesels © AFP

Volkswagen krijgt boete van 1,2 miljard euro voor dieselschandaal

Volkswagen heeft in Duitsland een boete van bijna 1,2 miljard euro gekregen voor het zogenaamde dieselschandaal. Het gaat om een schikking met openbare aanklagers. Het bedrijf heeft vandaag in een statement aangegeven de boete te zullen accepteren.

Volgens de aanklager heeft Volkswagen onvoldoende toezicht gehad op de motorenafdeling, waardoor 10,7 miljoen personenauto's met illegale software op de markt konden komen. 

Met de software produceerden de wagens minder schadelijke stoffen tijdens zogenaamde emissietests op een rollerbank. Bij normaal gebruik werden er aanzienlijk meer schadelijke stoffen in het milieu gepompt dan uit de tests blijkt.

Eerder moest het bedrijf al bijna 15 miljard dollar aan boetes betalen in de Verenigde Staten. Volkswagen hoopt met de betaling van de boete op 'een positief effect' op andere procedures die in Europa tegen Volkswagen zijn gestart. 

  1. Wikileaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    Wiki­leaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    WikiLeaks-oprichter Julian Assange verblijft al ruim zes jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Assange, ooit de strijder van het vrije woord, slijt zijn dagen in een kleine kamer. Grotendeels verstoken van de buitenwereld. Deze week maakte zijn Zuid-Amerikaanse ‘huisbaas’ zijn verblijf een stuk onprettiger, door de huisregels aan te scherpen. Assange pikt de inperking niet en stapt naar de rechter.