Mike Bloomberg.
Volledig scherm
PREMIUM
Mike Bloomberg. © AP

Voor miljardair Bloomberg is niks te gek om Trump te verslaan

Met zijn miljarden probeert Mike Bloomberg niet alleen Donald Trump, maar ook Bernie Sanders te stoppen. In drie maanden campagne gaf Bloomberg al zeker 460 miljoen dollar uit. Wat doet een van de rijkste mensen op aarde om een linkse revolutionair van het stembiljet te houden?

Het Bloomberg Effect, noemt een belangrijke adviseur van Bernie Sanders het. Een campagnemedewerker in South Carolina stapte op deze Chuck Rocha af om te vertellen dat hij besloten had voor de campagne van Michael Bloomberg te gaan werken. ,,Hey Chuck, ik sta achter Bernie, ik ga op Bernie stemmen, maar ik ga nu voor het geld,” zo omschreef Rocha tegenover online magazine The Hilll hoe dat ging. ,,Want hij verdubbelt mijn salaris tot november en ik moet mijn rekeningen betalen als dit allemaal voorbij is.” Okay, zei Rocha – je moet doen wat je moet doen. ,,We willen nog steeds graag je stem, en vraag je mama en papa of ze ook voor Bernie stemmen. En hij zei: ‘oh, geen probleem’.”

Het is het gevolg van de ongewone campagnestrategie van de schatrijke voormalig burgemeester van New York: smijten met geld. Bloomberg, naar schatting 60 miljard dollar waard, financiert zijn campagne uit eigen zak en geeft zoveel uit aan salarissen en voordeeltjes voor zijn team, dat andere politieke groepen grote moeite hebben geschikte medewerkers te vinden.

 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.