Vrouw zet koop van verwoest Banksy-kunstwerk gewoon door

VideoDe vrouw die afgelopen week ruim 1,1 miljoen euro bood op een kunstwerk van Banksy dat zichzelf direct daarna vernietigde, zet de koop gewoon door. Ze schrok aanvankelijk enorm van de stunt, maar besefte daarna dat ze 'een stukje kunstgeschiedenis' in handen had.

Banksy, een Britse straatkunstenaar die zijn identiteit altijd verborgen heeft weten te houden, staat erom bekend dat hij zijn publiek graag in de maling neemt. Vrijdag verbijsterde hij kunstliefhebbers bij het Londense veilinghuis Sotheby's toen zijn werk Girl With Balloon na de hamerslag in slierten uit de onderkant van de lijst kwam. De kunstenaar had daarin een versnipperaar verstopt, die begon te werken na het winnende bod.

Kunstkenners beseften al snel dat het werk dankzij de grap vermoedelijk alleen maar meer waard was geworden. ,,Banksy heeft bij de veiling geen kunstwerk verwoest, hij heeft er een gemaakt’’, zei Alex Branczik van Sotheby’s vandaag.

Daar is de kunstenaar zelf zich vermoedelijk ook van bewust, want hij gaf het werk een nieuwe naam: Love is in the bin (‘liefde ligt in de prullenbak’). ,,Het eerste kunstwerk dat live tijdens een veiling is gemaakt’’, aldus het bekende veilinghuis.

Nooit meegemaakt

Sotheby's had nog nooit meegemaakt dat een kunstwerk zichzelf bij een veiling vernietigde. De vraag was dan ook wat dit betekende voor de koper, die net ruim een miljoen euro had toegezegd.

Normaal gesproken kan een koper afzien van de deal als een kunstwerk bij het veilinghuis beschadigd raakt, schreef de Financial Times. Maar dat deed de anonieme koper, een Europese verzamelaar, uiteindelijk dus niet. Het werk gaat volgende week haar kant op, nadat het dit weekend nog even te zien is geweest in Londen. 

Volledig scherm
© Instagram casterlinegoodmangallery