Volledig scherm
Eerdere onderhandelingen tussen Iran en de VS, met op links de voormalige minister van buitenlandse zaken John Kerry. Rechtsvoor Javad Zarif. © AP

VS en Iran ruilen gevangenen

De VS en Iran hebben gevangenen uitgewisseld. Dat hebben de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif en later de Amerikaanse president Donald Trump vandaag bekendgemaakt.

Een van de gevangenen is de Chinese Amerikaan Xiyue Wang, die in 2016 in Iran werd opgepakt en van spionage werd beschuldigd. Hij kreeg tien jaar gevangenisstraf opgelegd. In ruil voor zijn vrijlating laat Amerika de Iraanse bioloog Massoud Soleimani gaan. Die zat sinds oktober 2018 vast omdat hij sancties tegen Iran zou hebben geschonden met een poging bepaalde chemicaliën naar dat land te exporteren.

De ruil vond plaats in de Zwitserse stad Zürich. Dat land vertegenwoordigt de VS in Iran. De Iraanse minister dankte de Zwitserse regering. Dat deed ook Trump, die na de ruil een verklaring liet uitgaan. Daarin zegt hij dat het bevrijden van alle Amerikanen die worden vastgehouden “van vitaal belang” is voor zijn regering.

Wang, een van oorsprong Chinees die sinds 2001 in de VS woont en sinds 2009 Amerikaan is, reist naar het Duitse Landstuhl. Hij zal daar enkele dagen blijven voordat hij naar de VS reist. In de Duitse plaats is een medisch centrum van het Amerikaanse leger. Soleimani zal zaterdag nog in Iran aankomen.

 1. Alarmerende beelden uit Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  CORONAVIRUS UPDATE

  Alarmeren­de beelden uit Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend. Het coronavirus heeft al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.