Wereldleiders in juni tijdens G7-top bijeen in Britse badplaats in Cornwall
De Britse premier Boris Johnson ontvangt in juni de wereldleiders van de G7, de club van zeven landen met een van de grootste economieën in de wereld. De driedaagse top wordt van 11 tot 13 juni gehouden in de Engelse badplaats Carbis Bay in Cornwall, in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië. Dat heeft de Britse regering zaterdagavond laten weten.
Delen per e-mail
Het wordt de laatste G7-top van de vertrekkende bondskanselier Angela Merkel en de eerste van Joe Biden, die komende week wordt beëdigd als president van Amerika. De G7 bestaat verder uit Japan, Canada, Frankrijk, Italië en ook de Europese Unie is vertegenwoordigd. Johnson heeft daarnaast als gasten de leiders van Australië, India en Zuid-Korea uitgenodigd.
De G7-top stond het afgelopen jaar gepland in de VS, maar moest worden geannuleerd als gevolg van de coronacrisis. Het Verenigd Koninkrijk wordt momenteel zelf zwaar getroffen door de pandemie als gevolg van de razendsnelle verspreiding van een nieuwe virusvariant. Dat noopte de Britse regering tot het nemen van strenge maatregelen, maar er wordt gehoopt dat die maatregelen tegen de lente opgeheven zullen kunnen worden, mede dankzij de vaccinatiecampagne die intussen op gang is gekomen.
Cruciaal jaar
2021 is voor de Britten een cruciaal jaar op het internationale toneel nu het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk de Europese Unie heeft verlaten en de Britten staan dan ook te trappelen om zich te profileren als een onmisbare macht.
De locatie voor de top is een landgoed van 50 hectare met een luxueus hotel, een duur restaurant en een spa. Het vijfsterrenhotel stamt uit 1894 en telt 38 kamers. In het hoofdseizoen ben je er voor een overnachting omgerekend minimaal zo’n 400 euro kwijt, meldt Sky News. Bij het landgoed hoort verder ook een privéstrand.
Volgens Johnson is Cornwall ‘de perfecte locatie voor zo’n cruciale top’. Hij verwijst naar de tin- en kopermijnen in de regio die van belang waren voor de industriële revolutie. ,,Deze zomer zal Cornwall opnieuw het middelpunt zijn van grote wereldwijde veranderingen en vooruitgang.’’ De Britse premier noemt in het bijzonder de uitdagingen waar de wereld voor staat als de coronapandemie ten einde is.
De G7 ging eerder door het leven onder de naam G8 toen Rusland er nog inzat. Dat land werd eruit gezet na de annexatie van de Krim in 2014. De laatste top was in 2019 in het Franse Biarritz aan de Golf van Biskaje.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Broeierige sfeer bij start van rechtszaak tegen agent die George Floyd doodde
Minneapolis maakt zich op voor gespannen weken, nu de rechtszaak tegen de agent die George Floyd doodde begint. Het broeit in de stad, en anti-politie-activisten helpen niet, klagen inwoners. -
Zes Oekraïense gastarbeiders omgekomen bij busongeluk in Polen
Bij een ernstig busongeluk in het zuidoosten van Polen zijn 6 mensen om het leven gekomen en 34 inzittenden gewond geraakt. De Oekraïense bus was in de nacht met 57 inzittenden op weg naar Oekraïne, maar reed door onbekende oorzaak tegen de vangrail en kwam daarna in een greppel naast de weg terecht. -
PREMIUM
Woekerend virus in Brazilië wordt gevaar voor de wereld: ‘Dit is genocide’
Opnieuw heeft Brazilië te maken met een naar recordhoogtes oplopend aantal coronadoden en -besmettingen. De zorg staat in vrijwel het hele land op instorten. Lockdowns komen amper van de grond, het vaccineren gaat traag. Deskundigen en ook de Wereldgezondheidsorganisatie slaan alarm. ,,Dit gaat niet alleen over Brazilië.’’ -
Nieuw-Zeeland getroffen door drie aardbevingen in zes uur tijd
Voor de oostkust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland heeft zich gisteravond opnieuw een zware aardbeving voorgedaan. Dat meldt het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS). Het gaat om de derde hevige schok die binnen een tijdsbestek van zes uur plaatsvond, op honderden kilometers van de kust. De derde bereikte een kracht van 8,1 op de schaal van Richter. Eerder was er een schok van 7,4 en 7,1. -
Australische tiener overlijdt na steek van zeer giftige kubuskwal
Voor het eerst in zo’n vijftien jaar heeft de zeer giftige kubuskwal in Australië weer een dodelijk slachtoffer geëist. Een 17-jarige jongen overleed op de intensive care een week nadat hij werd gestoken.
-
De Verenigde Staten maken zich klaar voor rechtszaak over dood George Floyd
Op 25 mei 2020 werd de wereld opgeschud door de dood van George Floyd. Omstanders filmden hoe de zwarte man slachtoffer werd van politiegeweld, door de witte agent Derek Chauvin. De dood van Floyd leidde tot wereldwijde protesten tegen politiegeweld en racisme. Op maandag 8 maart begint waarschijnlijk het rechterlijke proces tegen Chauvin, die wordt verdacht van tweedegraads moord. -
Tweede arrestatie voor in coma slaan Franse journalist
De Franse politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor de zware mishandeling van een fotojournalist in Reims. De man zou Christian Lantenois (65) mogelijk met een stok hebben geslagen, toen het slachtoffer verslag deed van rellen tussen jeugdbendes. Het slachtoffer ligt sindsdien in coma. -
Handgebaar uit The Hunger Games is hét symbool van protestbeweging Myanmar
Demonstranten in Myanmar voeren al weken actie tegen de militaire staatsgreep. Het geweld in het Aziatische land heeft al tientallen levens van vreedzame demonstranten geëist en honderden mensen zijn opgepakt. Eén handgebaar is inmiddels hét symbool van de beweging - een groet waarbij men de drie middelste vingers in de lucht steekt.