Volledig scherm
© Bruno Cervera/Pexels. Foto ter illustratie.

Werknemer hoeft van arts 14 dagen niet te werken vanwege zijn zieke hond

Een Vlaamse werkgever verslikte zich bijna in zijn koffie toen hij een doktersbriefje onder ogen kreeg met de tekst ‘14 dagen afwezig wegens ziekte hond.’ Mag dat wel?

,,Ik dacht dat het om een grap ging, een slechte. Dat mijn neefje zegt dat de hond zijn huiswerk heeft opgegeten, dat kan nog net. Maar dat een werknemer 14 dagen thuis blijft omdat zijn hond ziek is? Wat gaan we nog allemaal meemaken?”, aldus Kris Claes van Voka Limburg, een organisatie die de belangen van ondernemers in Belgisch Limburg behartigt. De arts in kwestie riskeert een klacht bij de Orde der Artsen.

Paar dagen thuis

,,We hadden nog gezegd dat hij een paar dagen thuis kon blijven om voor de hond te zorgen’’,  vertelt Luc Awouters van Awouters Beton in Houthalen over zijn werknemer.  ,,Mijn mensen kunnen altijd bij mij terecht als er iets aan de hand is. Maar toen hij afkwam met een ziektebriefje om 14 dagen thuis te blijven wegens de ziekte van zijn hond, ging het voor mij te ver. Mijn andere mensen moeten nu overwerken, omdat hij thuisblijft. Dat gaat niet. Hij kan zijn ontslag verwachten. Ik begrijp dat trouwens ook niet van die arts.”

Volledig scherm
Het bewuste doktersbriefje. © DSS

Maar kan het? ,,Juridisch gezien zitten we niet in een schemerzone. Gewaarborgd loon bij arbeidsongeschiktheid is er alleen als de werknemer zelf onmogelijk kan werken omdat hij ziek is of een ongeval had”, zegt Kris Claes van Voka Limburg.

,,Niet omdat een familielid of een goeie vriend, laat staan een huisdier, ziek is. Dat een werknemer zoiets aan zijn huisarts durft te vragen en dat die dokter daar dan ook nog op ingaat, is ongekend. Tenzij het om een blindengeleidehond of een andere assistentiehond zou gaan, natuurlijk. Maar dat was hier duidelijk niet het geval.’’

Medische link

Ook  voor huisartsenvereniging Domus Medica kan het niet door de beugel: ,,Deze arts zou beter moeten weten: er moet een duidelijke medische link zijn met de patiënt, zoals een ziekte, een ongeval, een operatie of de naweeën daarvan. Maar een ‘zieke hond’, dat is tegen de letter van de wet. De arts in kwestie kan op de vingers worden getikt en riskeert mogelijkerwijs een klacht bij de Orde.”

De desbetreffende arts uit Bocholt was niet bereikbaar voor commentaar.

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.