Volledig scherm
Een kind met mazelen © Shutterstock

WHO: door collectief falen stierven in 2018 meer dan 140.000 mensen aan de mazelen

Wereldwijd zijn er in 2018 meer dan 140.000 mensen gestorven aan de mazelen. Die cijfers heeft de World Health Organization (WHO) vandaag bekend gemaakt. De organisatie noemt het een ‘collectief falen’ dat er zoveel mensen sterven aan een ziekte waarvoor een vaccinatie bestaat.

Van de 140.000 mensen die in 2018 stierven aan de mazelen waren de meesten kinderen onder de vijf jaar.,,Het feit dat uberhaupt één kind sterft aan een ziekte waarvoor een vaccinatie bestaat, is een schande’’, laat Tedros Adhanom Ghebreysus, directeur van de World Health Organization, weten.  ,,Het is een collectief falen dat we onze kwetsbare kinderen niet beschermen.’’ Hij stelt dat er wereldwijd moet worden geïnvesteerd in vaccinaties voor alle mensen. 

Momenteel worden er niet genoeg kinderen gevaccineerd om een uitbraak van de mazelen te voorkomen. Daarvoor zou in ieder land minimaal 95 procent van de mensen twee vaccinaties moeten hebben gehad. Dat wordt niet gehaald. De WHO en UNICEF schatten dat wereldwijd zo'n 86 procent van de kinderen de eerste vaccinatie tegen de mazelen krijgt. De tweede vaccinatie krijgt minder dan 70 procent.

Slachtoffers

Congo, Liberië, Madagascar, Somalië en Oekraïne werden in 2018 het hardste geraakt door de mazelen. In die vijf landen stierven zo'n 120.000 mensen aan de ziekte. Dat is de helft van het totaal aantal doden door de mazelen in dat jaar. De WHO meldt dat arme landen het hardste geraakt worden door de mazelen, maar dat het desondanks een wereldwijd probleem is. Zo stierven in de Verenigde Staten dit jaar meer mensen aan de mazelen dan in de afgelopen 25 jaar ooit gebeurd is. En ook in landen als Tsjechië, Griekenland en Engeland brak de ziekte uit, ondanks het feit dat er al meer dan 50 jaar een effectieve vaccinatie tegen bestaat.

  1. Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescholieren zwaargewond

    Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescho­lie­ren zwaarge­wond

    Bij een ernstig ongeluk met een schoolbus in de Duitse deelstaat Thüringen zijn een meisje en een jongen van acht jaar om het leven gekomen. Vijf kinderen raakten zwaargewond en vijftien anderen lichtgewond. Ook de buschauffeur is gewond, bevestigt Bodo Ramelow, minister-president van de deelstaat Thüringen, op Twitter. ,,Ik leef intens mee met de ouders en familieleden van de overleden schoolkinderen.’’