WHO: nieuwe coronavariant zorgelijk, krijgt naam Omicron
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de nieuwe coronavariant die is ontdekt in Zuid-Afrika als zorgelijk bestempeld. De variant krijgt de naam Omicron, zoals ook eerdere varianten benoemd zijn met een letter uit het Griekse alfabet.
De variant is al aangetroffen in Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Malawi en Swaziland, maar ook bij reizigers in andere werelddelen. Voorlopig onderzoek laat volgens de WHO zien dat het virus met deze mutaties besmettelijker is dan eerdere varianten, terwijl de heersende Delta-variant al voor een besmettingsgolf in Europa en elders zorgt.
De nieuwe variant is goed op te sporen met huidige PCR-testen en er wordt verder onderzoek naar gedaan. De WHO vraagt landen daaraan bij te dragen, onder andere door snel nieuwe uitbraken met Omicron te melden. De organisatie roept burgers op zich aan al beproefde coronamaatregelen te houden, zoals regelmatig handenwassen, voldoende ventileren, afstand houden en mondkapjes dragen.
Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Gezondheid Joseph Phaahla zijn de reisbeperkingen onterecht en in strijd met de standaarden van de WHO. Hij zei dat eerste onderzoeken weliswaar erop wijzen dat de nieuwe variant mogelijk besmettelijker is, maar er vertrouwen in te hebben dat vaccins hun werk doen.
De variant komt voor zover bekend nog niet overal op de wereld voor. Donderdag waren bijna honderd gevallen met de coronavariant vastgesteld in Zuid-Afrika. Ook is de variant gevonden bij vier volledig gevaccineerden in Botswana en bij enkele reizigers die vanuit het zuiden van Afrika zijn aangekomen in Hongkong en Israël. In België is een vrouw besmet die geen link heeft met het zuiden van Afrika.
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) had de nieuwe coronavariant B.1.1.529 ook als zorgelijk aangeduid.
Vliegverbod
Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken vluchten uit zeven landen in zuidelijk Afrika voorlopig te weren. Het gaat om Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Swaziland. De maatregel moet de opmars vertragen van de nieuwe, verontrustende variant van het coronavirus die in die contreien is opgedoken. Nederlanders en andere EU-burgers kunnen nog wel uit de zeven landen naar de unie reizen. Zij moeten een coronatest ondergaan en in quarantaine.
Eerder legde het Verenigd Koninkrijk het vliegverkeer ook al aan banden. De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika. Vrijdagmiddag voegden onder meer Israël, Marokko, Rusland en Griekenland zich bij het rijtje landen dat geen reizigers meer wil ontvangen uit het zuiden van Afrika. EU-landen kwamen dat vervolgens gezamenlijk overeen. Canada en de Verenigde Staten sloten later aan. De VS weert vanaf maandag vluchten uit de zeven landen én uit het aan Mozambique grenzende Malawi, zo maakte het Witte Huis bekend.
Er worden wel uitzonderingen gemaakt voor eigen burgers, die in sommige landen na een reis in het zuiden van Afrika thuis in quarantaine moeten. Ook buiten Europa nemen steeds meer landen maatregelen. Zo voeren bijvoorbeeld Singapore, Maleisië en Bahrein eveneens reisbeperkingen in.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
De schaduw van Hitler hangt na 90 jaar nog altijd over Berlijn
Op 30 januari 1933 greep Adolf Hitler de macht in Duitsland. Negentig jaar later hangt de schaduw van de meest beruchte nazi altijd nog over Berlijn, de stad van zijn opkomst en ondergang. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Piepklein, maar levensgevaarlijk: Australië zoekt al twee weken naar radioactieve capsule
In Australië is grote ongerustheid ontstaan over een piepkleine capsule van amper 8 millimeter die de autoriteiten zijn kwijtgeraakt. Een route van maar liefst 1400 kilometer wordt minutieus uitgekamd om het verloren pakketje op te sporen. De capsule is radioactief en dus mogelijk levensgevaarlijk. -
video
‘Fantastisch’ en ‘een lichtpuntje': Rutte komt op voor slachtoffers huiselijk geweld
‘Een lichtpuntje in de persconferentie’ en: ‘fantastisch'. Experts die zich bezighouden met huiselijk geweld zijn dolblij dat premier Rutte opriep te letten op mensen die in een onveilige thuissituatie zitten.
-
Forse beloning voor traceren Nederlander die in 2020 in Spanje ontvoerd werd
De familie van een in 2020 in de Spaanse badplaats Marbella ontvoerde Nederlander van Marokkaanse komaf heeft 100.000 euro beloning uitgeloofd voor de tip die naar zijn verblijfplaats leidt. De ontvoering is al 2,5 jaar onderwerp van een geheimgehouden onderzoek van de politie in Málaga, die volgens de familie niets van zich laat horen. -
-
-
PREMIUM
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
video
Dit zijn alle nieuwe coronaregels op een rij
De coronaregels worden weer strenger, nu het aantal besmettingen de pan uitrijst. Vanaf zondag moeten we weer vaker thuisblijven en is 's avonds uit eten gaan er niet meer bij. Dit zijn alle nieuwe coronaregels op een rij.