Volledig scherm
Chris overleed van ouderdom © AP

Wolligste schaap ter wereld Chris (10) overleden

Het schaap Chris, dat in 2015 bekend werd als het wolligste schaap ter wereld, is dood. ,,We zijn diepbedroefd over het verlies van deze lieve, wijze, vriendelijke ziel’’, laten zijn baasjes uit New South Wales weten.

Chris werd in 2015 in de buurt van de Australische hoofdstad Canberra aangetroffen met een gigantische wollen vacht. Vermoedelijk had het merinoschaap al zes jaar geen schaar gezien. De daarop volgende scheerbeurt leverde maar liefst ruim 40 kilo wol op: een nieuw wereldrecord.

Die scheerbeurt bleek nog een flinke operatie. Vanwege het gigantische gewicht van de vacht vreesden experts voor zijn leven. Chris werd verdoofd en herder Ian Elkins, een specialist in het schapen scheren, baande zich samen met vier hulpjes in twee sessies een weg door de overtollige wol. ,,Het is onwaarschijnlijk dat het zo kon overleven in de outback’’, reageerde hij toen. Chris nam het record over van een schaap uit Nieuw-Zeeland, genaamd Big Ben. Zijn vacht was ‘slechts’ goed voor 28,9 kilogram, ruim 12 kilo lichter dan Chris.

Het schaap werd, met zijn nieuwe look, geadopteerd door een boerderij in New South Wales. Vandaag maakten zijn baasjes bekend dat Chris is overleden aan ouderdom. Hij is vermoedelijk tien jaar oud geworden.

Zelfvertrouwen

Little Oak Farm Animal Sanctuary laat in een reactie weten dat zijn dood uit het niets kwam. ,,We vonden Chris vanmorgen toen hij niet kwam opdagen voor het ontbijt’’, aldus oprichter Kate Luke, die aan de Canberra Times beschrijft hoe Chris na zijn scheerbeurt langzaam steeds meer zelfvertrouwen kreeg, nadat hij jaren vrijwel geen contact met mensen had gehad. ,,Langzaam zag je hem steeds vaker vooraan in de groep. Hij kwam altijd direct voor een kriebel op zijn kop.’’ 

Volgens Luke was Chris ‘zo veel meer’ dan het schaap met de zwaarste vacht. ,,We zullen hem herinneren voor alles dat hij was. Iemand, en niet iets, die hier met ons was, en niet voor ons.’’

Bekijk hieronder foto's van de riskante maar levensreddende scheerbeurt in 2015: