Zeker elf doden na aardbeving Filipijnen: dak vliegveld ingestort

Het Filipijnse eiland Luzon is getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,1. Het dak van Clark International Airport in Mabalacat is ingestort. Zeker elf mensen zijn omgekomen en ruim honderd anderen raakten gewond. Ook worden nog ruim 30 mensen gemist, zo melden de plaatselijke autoriteiten. 

De beving deed zich voor om 17.11 uur lokale tijd, aldus het Filipijns centrum voor vulkanologie en seismologie. Het epicentrum bevond zich in de stad Castillejos, maar de beving was voelbaar tot in de hoofdstad Manila. Daar schudden tal van gebouwen op hun grondvesten. Veel mensen renden in paniek de straat op. De schokken waren ook te voelen in de nabijgelegen provincies Pampanga, Bulacan en Cavite. In Manila werd het openbaar vervoer een tijdlang stilgelegd.

Door de beving zijn verschillende gebouwen ingestort, en op verschillende plaatsen is de stroom uitgevallen. In de provincie Pampanga, ten noorden van Manila, kwamen een meisje en haar grootmoeder om het leven toen ze onder een muur van hun woning terechtkwamen, aldus de gouverneur van de provincie. Twee anderen kwamen om toen een gebouw van vier verdiepingen neerstortte, terwijl ook de andere slachtoffers verpletterd werden in hun woning. Overal werden gewonden onder het puin van neergestorte gebouwen gehaald en naar het ziekenhuis overgebracht.

Volledig scherm
Hulpdiensten halen slachtoffers onder het puin van een ingestort gebouw in de stad Porac. © EPA

De Filipijnen worden vaker geteisterd door aardbevingen. De archipel kende in 1976 de meest dodelijke beving sinds het begin van de metingen. Volgens sommige ramingen kwamen toen 8.000 mensen om. In oktober 2013 kwamen bij een beving van 7,1 op de schaal van Richter nog 220 mensen om het leven.

Volledig scherm
Als gevolg van de beving werden in Manila tal van inwoners geëvacueerd. © EPA
Volledig scherm
Ook een kerk is ingestort © AP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS