Zelenski wil alleen praten met Poetin, Russische nationalisten voeren de druk op
Dit gebeurde er vannachtAls er serieus gepraat gaat worden over het einde van de strijd, dan alleen met Vladimir Poetin. Dat heeft de Oekraïense president Zelenski gezegd. En in Rusland roepen veteranen op tot een fellere oorlog.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil alleen om de tafel met Vladimir Poetin om een eind te maken aan de oorlog, en met niemand anders. ,,Hij is degene die alles beslist.” Dat zei Zelenski in een videotoespraak voor het Wereld Economisch Forum in Davos. ,,Ik kan geen enkele andere ontmoeting met iemand van de Russische Federatie accepteren. Alleen Poetin persoonlijk gaat over het einde van deze oorlog. En dat moet ook het enige agendapunt zijn van een dergelijke ontmoeting: het stoppen van de strijd. Elk ander gesprek heeft geen zin.” Zelenski gaf evenwel meteen aan dat het vanwege ‘de Russische behandeling van burgers in bezette gebieden’ steeds moeilijker wordt om onderhandelingen te organiseren.
Deal met China
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft aangekondigd dat zijn land de banden met China gaat versterken. Dat land heeft informatie- en communicatietechnologie die ‘op geen enkele manier inferieur is aan die van het Westen’. ,,Een goede deal met China is in ons beider voordeel.”
We kunnen alleen rekenen op onszelf en op landen die niet naar andermans pijpen dansen
Tijdens een bijeenkomst in Moskou zei hij dat het niet anders kan vanwege de ‘russofobie’ die het Westen sinds de invasie van Oekraïne tentoonspreidt. In de strijd tegen Westerse sancties kijkt Rusland volgens Lavrov naar ‘betrouwbare landen’ om voortaan handel mee te drijven. Als het Westen daarna toch weer toenadering zoekt, dan zit de deur echter niet in het slot: ,,Daar gaan we dan serieus naar kijken. We moeten echter zorgen dat we niet langer afhankelijk zijn van het Westen als het gaat om belangrijke sectoren als de veiligheid of de economie. We kunnen alleen rekenen op onszelf en op landen die niet naar andermans pijpen dansen.”
Kritiek op Poetin
Russische nationalisten hebben steeds meer kritiek op de moeizaam verlopende ‘speciale militaire operatie’ van hun land in Oekraïne. Dat meldt het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) in zijn dagelijkse update over de oorlog. De roep om een algehele mobilisatie, die het Kremlin nog steeds niet wil afkondigen, neemt toe. Zo wil een invloedrijke groep van veteranen dat Poetin de oorlog verklaart aan Oekraïne, omdat hij dan meer soldaten kan oproepen.
De aanleiding voor dit felle standpunt lijkt de rampzalige oversteek van de rivier Siverski Donets te zijn, op 11 mei. Bij een Oekraïense aanval zouden daar honderden Russische soldaten gesneuveld zijn. Er was destijds meteen al kritiek: wie steekt er nou midden in een oorlogsgebied, waar fel gevochten wordt, een rivier over? Zelfs Russische waarnemers trokken toen de competentie van de legerleiding in twijfel.
Doodstraf voor deserteurs
De veteranen roepen Poetin in een brief op een mobilisatie af te kondigen in alle regio’s die grenzen aan Navo-landen. Ook moeten daar ‘regionale verdedigingstroepen’ worden gevormd en moet de militaire dienstplicht verlengd worden van één naar twee jaar. Poetin moet verder duidelijker uitspreken dat Russische troepen niet alleen bezig zijn met de ‘denazificatie’ van Oekraïne, maar ook een oorlog uitvechten om historische Russische gebieden en de positie van het land in de wereldorde. Als laatste eisen de oud-officieren de doodstraf voor deserteurs.
Volgens het ISW past de brief van de veteranen in een patroon. Russen die in principe achter de invasie van Oekraïne staan, hebben steeds openlijker aanmerkingen op het Kremlin. Zo was er onlangs kritiek van de gouverneur van Kaliningrad, een Russische exclave midden in de Europese Unie, op de grens tussen Polen en Litouwen. Anton Alichanov zei dat de oorlog grote economische schade had aangericht in zijn regio. Het komt heel zelden voor dat een Russische official in het openbaar dergelijke kritiek spuit, aldus het ISW.
Russische verliezen
Het Britse ministerie van Defensie meldt dat Rusland in de eerste drie maanden van deze oorlog net zoveel verliezen heeft geleden als tijdens de negen jaar durende oorlog in Afghanistan (in de jaren 80). Dit zou te wijten zijn aan een combinatie van slechte tactische beslissingen op een lager niveau, slechte luchtverdediging, gebrek aan flexibiliteit en beroerde bevelsstructuren. Dit heeft herhaaldelijk geleid tot fouten en mislukkingen, die ook in de strijd om de Donbas duidelijk waarneembaar zijn. Het ministerie merkt op dat de Russische bevolking erg gevoelig is voor grote verliezen. De publieke onvrede zal alleen maar toenemen als het aantal gesneuvelden blijft stijgen.
Meer wapens
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft gisteren gemeld dat twintig landen bereid zijn Oekraïne te voorzien van nieuwe wapens, zowel voor de strijd op land als op zee. De VS gaat onder meer Harpoon-kruisraketten leveren die kunnen worden ingezet tegen schepen. De lanceerinrichting voor deze raketten komt van de Deense kustverdediging. Verder gaan de Tsjechen helikopters, tanks en raketsystemen leveren. Italië, Griekenland, Noorwegen en Polen sturen volgens Lloyd extra houwitsers en artilleriemunitie. ,,Iedereen begrijpt wat er op het spel staat in deze oorlog. De agressie van Rusland is schoffering van de internationale rechtsorde en een bedreiging van de vrijheid.”
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlander (53) doodgeschoten tijdens autowassen in zuidelijk Afrika
In Namibië, een buurland van Zuid-Afrika, is maandag een 53-jarige Nederlander doodgeschoten. Hij werd voor zijn huurwoning in Swakopmund, een toeristisch stadje aan de Atlantische Oceaan, onder vuur genomen. De politie gaat uit van moord, melden plaatselijke media. -
Senaat VS bereikt akkoord over aanpassing wapenwet
De Amerikaanse Senaat is akkoord over strengere federale wapenwetgeving. Een groep senatoren van beide partijen presenteerde dinsdag een wetsvoorstel waarover wekenlang is onderhandeld. Aanleiding daartoe vormden meerdere massale schietpartijen waardoor het land onlangs werd opgeschrikt. -
Grootste Italiaanse regeringspartij scheurt bijna uit elkaar
De Italiaanse Vijfsterrenbeweging staat op scheuren. Voormalig premier en huidig partijleider Giuseppe Conte heeft een spoedvergadering belegd om het partijkopstuk van het eerste uur, minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio, uit de partij te zetten. -
hongkong
Iconisch drijvend restaurant zinkt en ligt 1000 meter lager op de zeebodem
Een iconisch drijvend restaurant in Hongkong, het Jumbo Floating Restaurant, is tijdens transport in de Zuid-Chinese Zee gezonken. Het werd afgelopen week na 46 jaar weggesleept uit Hongkong, nadat het mede als gevolg van de coronamaatregelen financieel al ten onder was gegaan. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Russische nieuwswebsite: Oud-Sovjetleider Gorbatsjov (91) heeft nierziekte
Oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov lijdt volgens de Russische nieuwswebsite Mash aan een nierziekte. De 91-jarige zou hemodialyse krijgen, een behandeling waarbij een machine het bloed zuivert. Mash schrijft maandag dat de gezondheidsproblemen van Gorbatsjov van tijd tot tijd opspelen. Zijn nierziekte is niet bevestigd. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.