Volledig scherm
Kim Jong Un. © REUTERS

Zelfs grootste critici van Trump zien een succesje

Amerikaanse kernwapenexperts betwijfelen de waarde van het akkoordje tussen Trump en Kim, maar het land reageert voorzichtig positief.

Volledig scherm
Richard Haass (links) © EPA

Als de Amerikaanse oostkust op dinsdagochtend wakker wordt, zijn de beelden overal: de president naast de brute dictator die pochte dat hij Amerikaanse steden van de kaart zou vegen. Er is een 'speciale band' gevormd, zien Amerikaanse tv-kijkers hun president verklaren.

Voormalig basketbalster en zelfbenoemd Noord-Korea-gezant Dennis Rodman verschijnt met betraand gezicht en rood Make America Great Again-petje voor de camera's van CNN. ,,Vandaag is een geweldige dag. En ik ben erbij, ik ben zo blij!"

Trumps hulde voor Kim levert hoog opgetrokken wenkbrauwen op: hij noemt een wreed mensenrechtenschender 'getalenteerd', 'slim' en 'grappig', terwijl hij de premier van Canada enkele dagen geleden nog wegzette als 'zwak'. Er is veel twijfel over de volgende stap in de relatie tussen de VS en Noord-Korea - details zijn niet vastgelegd. Is er eigenlijk wel iets concreets bereikt? De Republikeinse senator Bob Corker vindt dat 'moeilijk te bepalen'. En dat Trump zomaar uit de losse pols sprak over het terugtrekken van Amerikaanse troepen en bloedserieuze militaire oefeningen met Zuid-Korea afdeed als 'provocatieve oorlogsspelletjes' wordt met ongeloof ontvangen.

De fractievoorzitter van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer: ,,Het is zorgelijk, heel zorgelijk, dat de gezamenlijke verklaring zo onnauwkeurig is. Wat de VS wint, is in het beste geval vaag en onverifieerbaar. Maar wat Noord-Korea wint, is tastbaar en blijvend. We hebben een brute dictator die zijn eigen mensen uithongert, gelegitimeerd.''

Diepongelukkig

Quote

Dit is het begin van een proces. We willen absoluut dat het werkt - diplomatie is de weg voorwaarts

Ben Cardin

Maar zelfs de grootste critici van de controversiële Amerikaanse president moeten erkennen dat hij ook een succesje heeft geboekt. ,,Het goede nieuws is dat de top een diplomatiek proces in gang heeft gezet. Oorlog lijkt veel verder weg dan een paar maanden geleden'', schrijft Richard Haass, voorzitter van de toonaangevende Council on Foreign Relations in New York en doorgaans diepongelukkig met Trumps onverhoedse manoeuvres.

,,Dit is het begin van een proces. We willen absoluut dat het werkt - diplomatie is de weg voorwaarts,'' zegt Ben Cardin, Democraat in de buitenlandcommissie in de Senaat, op radiostation NPR. Korea-historicus John Delury verzekert vanuit Singapore dat de ontmoeting een goede ontwikkeling is. ,,De wereld is veiliger, het Amerikaanse publiek moet de positieve kanten zien.''

Zelfs in Burlington, Vermont, thuishaven van de uiterst linkse ex-presidentskandidaat Bernie Sanders en bolwerk van anti-Trumpgezinde Democraten, verklaart de dj in de lokale ochtendshow: ,,Het is een goede dag voor de wereldvrede.'' Sanders spreekt later van een 'positieve stap'.

Sceptisch

Volledig scherm
© REUTERS

Maar nucleaire experts zijn sceptisch. Wat heeft Noord-Korea nou helemaal toegezegd, in ruil voor het staken van militaire oefeningen rond de Korea's en alle vleierij van Trump? Niets meer dan het al eerder beloofde en nooit uitvoerde, waarschuwt Bruce Klingner, voormalig Korea-chef van de CIA en nu verbonden aan de rechtse denktank Heritage Foundation.

Toch blijft bij veel Amerikanen vooral hangen dat Trump de angstaanjagende spanning tussen de VS en Noord-Korea voorlopig heeft weten weg te nemen. Diverse staten bereidden zich vorig jaar serieus voor op een eventuele kernaanval van Kim. ,,Nu praten we over denuclearisatie en vrede. Trump verdient daarvoor applaus'', zei Antony Blinken, oud-veiligheidsadviseur van Obama.