Volledig scherm
Julian Assange in een politiebusje voor zijn proces op 1 mei in Londen, waar hij tot 50 weken celstraf zou worden veroordeeld. © AFP

Zeventien nieuwe aanklachten VS tegen klokkenluider Assange

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zeventien nieuwe aanklachten geformuleerd tegen WikiLeaks-oprichter en klokkenluider Julian Assange (47). 

Volgens de nieuwe aanklachten heeft Assange via WikiLeaks honderdduizenden staatsgeheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan naar buiten gebracht.

Daarnaast wordt hij onder meer beschuldigd van het publiceren van de namen van Afghaanse, Iraakse en Chinese informanten (burgers, journalisten, religieuze leiders, mensenrechtenactivisten en dissidenten). Daarmee heeft hij hen in gevaar gebracht, aldus het ministerie.

Vorige maand werd Assange aangeklaagd wegens het samenzweren met de voormalige legeranalist Chelsea Manning om de computers van het Pentagon te hacken. ,,Hij bracht daarmee de veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar en speelde onze tegenstanders in de kaart’’, zo luidt een verklaring van het ministerie.

Als Assange op alle aanklachten schuldig wordt bevonden, kan hij tot maximaal 175 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

Arrestatie

Assange zit momenteel in Groot-Brittannië een straf uit van 50 weken wegens het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht. Hij dook in juni 2012 onder in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen in verband met een verkrachtingszaak. Het Zuid-Amerikaanse land trok na zeven jaar de asielstatus van Assange in, waarna hij uit het consulaat werd verwijderd en opgepakt. 

De VS wil dat Groot-Brittannië de WikiLeaks-oprichter uitlevert. Zweden heeft de Britten verzocht om Assange te arresteren. Dat zou de eerste stap zijn in het uitleveringsproces aan dat land.

  1. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.